Γερμανικός Τύπος: Η αγενής συμπεριφορά του Τραμπ στη Μέρκελ στη G7

Με αφορμή τη σύνοδο του G7 στο Μπιαρίτς της Γαλλίας ο γερμανικός τύπος αναφέρεται στην ένταση- ή τουλάχιστον αμηχανία- που φαίνεται να επικρατεί ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τη Γερμανίδα καγκελάριο ’νγκελα Μέρκελ. 

Η Suddeutsche Zeitung σημειώνει: "Κανονικά η καγκελάριος επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο τη Δευτέρα το πρωί. Αλλά ο Τραμπ καθυστέρησε στη συνομιλία του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμνπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι κι έτσι άλλαξε το πρόγραμμα. Καθαρή περίπτωση αγένειας. Η Μέρκελ αντιδρά με τον χαρακτηριστικό της τρόπο και ανακοινώνει ότι συναντάται με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, προκειμένου να προετοιμάσει τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα τον Σεπτέμβριο και να συζητήσει την κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία και την υποσαχάρια Αφρική. Σαν να λέει: έχω αρκετές δουλειές κι έτσι..."

Τελικά η συνάντηση έγινε και μάλιστα ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την επιθυμία να έρθει στη Γερμανία. Η αυστριακή εφημερίδα Die Presse παρατηρεί: "Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να επισκεφθεί σύντομα τη Γερμανία. Θα έρθει 'πολύ γρήγορα' στη Γερμανία, ανέφερε τη Δευτέρα, στη διάρκεια συνάντησης με την καγκελάριο ’νγκελα Μέρκελ, ενώ πρόσθεσε ότι 'έχει και γερμανικό αίμα'. Οι πρόγονοι του Τραμπ κατάγονταν από τον οικισμό Κάλσταντ στο Παλατινάτο. Δεν αποκλείεται να κάνει στάση στην περιοχή κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψης στη Γερμανία. Η Μέρκελ δήλωσε ότι 'δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία' για την επίσκεψη αυτή. Η ίδια έχει προσκαλέσει επανειλλημμένα τον Τραμπ. Ωστόσο εκείνος, από τον Ιανουάριο του 2017 που ανήλθε στην εξουσία, δεν έχει έρθει για διμερή επίσκεψη στη Γερμανία. Αντιθέτως επισκέφθηκε ήδη δύο φορές τη Γαλλία και τη Μ. Βρετανία, ενώ το επόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται για δεύτερη φορά στην Πολωνία".

Πηγή: Πηγή: DW - Γιάννης Παπαδημητρίου