Πυρκαγιές στον Αμαζόνιο-«Δεν είναι δάσος αλλά νεκροταφείο» (Video)

Συγκλονιστικές εικόνες κατέγραψαν οι δημοσιογράφοι του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN από τις φωτιές που μετατρέπουν χιλιάδες στρέμματα δάσους του Αμαζονίου σε στάχτη. 

Το ρεπορτάζ περιγράφει την περιοχή Ροντόνια, που πλήττεται εντονότερα από τις πυρκαγιές, ως ένα μαυσωλείο γεμάτο καμένα χωράφια, δέντρα και ζώα. «Δεν καίγεται ένα δάσος. Είναι σχεδόν ένα νεκροταφείο αφού το μόνο που μπορείς να δεις είναι θάνατος», λέει το μέλος της οργάνωσης Greenpeace, Ροζάνα Βιλάρ. 

Μόνο στην Ροντόνια καταγράφηκαν 6.436 φωτιές φέτος, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για την Διαστημική Έρευνα της Βραζιλίας (INPE). Μάλιστα οι δημοσιογράφοι διαπίστωσαν ότι εκτός από κάποια αεροσκάφη C-130 που έκαναν ρίψεις νερού δεν υπήρχαν άλλες πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή. 

«Το έργο είναι τεράστιο και σχεδόν ανυπέρβλητο. Στις περιοχές που ο καπνός είναι πιο έντονος ο ήλιος μόλις που μπορεί να λάμψει μέχρι τον ποταμό. Είδα μόνο ένα πουλί στο φυσικό περιβάλλον του στη διάρκεια τριών ωρών. Οι φλόγες φαίνεται να κινούνται σε μία σταθερή γραμμή κατά μήκος της σαβάνας και να καταπίνουν στο διάβα τους ό,τι απέμεινε από το δάσος», γράφουν οι δύο δημοσιογράφοι στην ηλεκτρονική έκδοση του CNN.