Αισιοδοξία για αποφυγή πρόωρων εκλογών στην Ιταλία

Πιο κοντά σε συμφωνία για τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία βρίσκονται το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις ανώτερων στελεχών του τελευταίου, ενώ διανύουμε το τελευταίο κρίσιμο 48ωρο πριν εκπνεύσει η προθεσμία που έχει δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι, δήλωσε «αισιόδοξος» για θετική κατάληξη των διαβουλεύσεων, αφότου συναντήθηκε με τον ηγέτη των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο νωρίτερα σήμερα. «Πιστεύω πως είμαστε στον σωστό δρόμο», προσέθεσε.

Οι δύο άνδρες αναμένεται
να συναντηθούν εκ νέου απόψε στις 22:00 ώρα Ελλάδος, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ANSA, επικαλούμενο πηγή της κεντροαριστεράς. Στην συνάντηση θα λάβει μέρος και ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε, ο οποίος αποτελεί «αγκάθι» στις συζητήσεις, σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου Reuters.

Τα Πέντε Αστέρια επιμένουν σε επανατοποθέτηση του Τζιουζέπε Κόντε, κάτι που δεν φαίνεται να έχει δεχτεί το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο κ. Κόντε υπηρέτησε ως πρωθυπουργός στον συνασπισμό των Πέντε Αστέρων με την Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι αλλά παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αφότου ο κ. Σαλβίνι αποπειράθηκε να ρίξει την κυβέρνηση και να οδηγήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σε πρόωρες εκλογές.

Πάντως η αντίσταση της κεντροαριστεράς σε επανατοποθέτηση του κ. Κόντε φαίνεται να έχει αμβλυνθεί. «Δεν υπάρχουν βέτο, θέλουμε να μιλήσουμε για πολικές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος στην Γερουσία, Αντρέα Μαρκούτσι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα έχει ζητήσει από τα Πέντε Αστέρα και τους Δημοκρατικούς να καταλήξουν σε απόφαση για συνεργασία έως την Τετάρτη, παρατείνοντας κατά μία ημέρα την αρχική προθεσμία που είχε δώσει.

Πάντως, και στα δύο κόμματα υπάρχουν ομάδες που αντιτίθενται σε προοπτική συμφωνίας. Τα Πέντε Αστέρα είναι αντισυστημικό κόμμα που ήλθε στην εξουσία επικρίνοντας τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις, ενώ οι ορισμένοι Δημοκρατικοί θεωρούν πολιτικά επιζήμια την σύμπραξη με την παράταξη του κ. ντι Μάιο.
Πηγή: skai.gr