Πρόωρες εκλογές στο Κόσοβο μετά την παραίτηση Χαραντινάι

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο στις 6 Οκτωβρίου προκήρυξε ο πρόεδρος Χασίμ Θάτσι.

Η προσφυγή στις κάλπες δρομολογήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της διάλυσής του.

Είχε προηγηθεί, στα μέσα Ιουλίου, η αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντινάι.

Πρώην ηγετικό στέλεχος του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK), Ο κ. Χαραντινάι παραιτήθηκε αφότου κλήθηκε να καταθέσει ως ύποπτος από την ειδική εισαγγελική υπηρεσία που ερευνά την διάπραξη εγκλημάτων κατά τον πόλεμο του 1998-99.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κανένα κόμμα δεν μπορεί να εξασφαλίσει αυτοδυναμία, συνεπώς οι κάλπες κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν σε μακρές συνομιλίες για την συγκρότηση συνασπισμού.

Η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει την επανέναρξη συνομιλιών με την Σερβία για την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων, που αποτελεί προϋπόθεση για την μελλοντική ένταξη των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πέρυσι ο διάλογος ανάμεσα στην Πρίστινα και το Βελιγράδι έφτασε σε σημείο να εξετάζεται το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών και προσαρμογής συνόρων, όμως η προσπάθεια κατέρρευσε το φθινόπωρο.

Το αδιέξοδο προκλήθηκε εν μέρει από την απόφαση του κ. Χαραντινάι να επιβάλει δασμούς 100% σε σερβικά προϊόντα, ώστε να εκφράσει την αντίθεσή στις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε ο πρόεδρος Θάτσι.

Η Σερβία έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα επιστρέψει στο τραπέζι εάν δεν αρθούν οι φόροι εισαγωγής στα προϊόντα της.

Το Κόσοβο είναι πρώην επαρχία της Σερβίας όμως αποσχίστηκε μετά τον πόλεμο του 1999 και κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του το 2008. Το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει την απόσχιση. Στο πλευρό του Βελιγραδίου τάσσεται η Μόσχα.

Η Ελλάδα είναι ένα από τα λιγοστά κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Πηγή: skai.gr