Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Αρχίζουν διαπραγματεύσεις οι δύο αντίπαλοι

Η Κίνα είναι έτοιμη να λάβει περισσότερα μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της, εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην επιβολή των νέων δασμών, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο πρόσθεσε ότι τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν μέσω συνομιλιών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Πεκίνο ελπίζει πως η Ουάσινγκτον θα επιστρέψει στην οδό της λογικής.

Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει από το Μπιαρίτς ότι οι ΗΠΑ θα επαναλάβουν «πολύ σύντομα» τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, παρά την νέα κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στους δύο οικονομικούς γίγαντες τις τελευταίες ημέρες.

«Η Κίνα κάλεσε χθες την νύχτα ... Είπε "επιστρέφουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", άρα θα επιστρέψουμε», δήλωσε ο Τραμπ μιλώντας στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της G7.

«Θα αρχίσουμε πολύ σύντομα διαπραγματεύσεις. Πιστεύω ότι θα φθάσουμε σε συμφωνία», πρόσθεσε.

«Δεχθήκαμε δύο κλήσεις, δύο πολύ καλές κλήσεις. Θέλουν συμφωνία», έσπευσε να ανακοινώσει φροντίζοντας να πλέξει το εγκώμιο του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. «Είναι μεγάλος ηγέτης, κατανοεί (τι διακυβεύεται). Θα είναι τεράστιο για την Κίνα, τεράστιο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τεράστιο για τον κόσμο», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της κινεζικής διαπραγματευτικής ομάδας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λιου Χε δήλωσε έτοιμος να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την Ουάσινγκτον με στόχο μία εμπορική συμφωνία, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τον οικονομικό Τύπο.

«Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε με ηρεμία το πρόβλημα μέσω διαβουλεύσεων και συνεργασίας...είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου», δήλωσε ο Λιου Χε, σύμφωνα με το περιοδικό Caixin.

Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έλαβε νέα τροπή την Παρασκευή, με την Κίνα να ανακοινώνει την επιβολή δασμών επί αμερικανικών προϊόντων αξίας 75 δισεκατομμυριών δολαρίων. Η Ουάσινγκτον απάντησε αμέσως με την επιβολή δασμών σε επιπλέον κινεζικά εξαγωγικά προϊόντα. Τα μέτρα πρόκειται να επιβληθούν τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Η κλιμάκωση αυτή τρομοκρατεί τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις που φοβούνται ύφεση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ