Μεξικανός οπαδός Τραμπ ζούσε παράνομα 20 χρόνια στις ΗΠΑ και ψήφιζε κιόλας

Ένας κηρυγμένος οπαδός του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο οποίος γεννήθηκε στο Μεξικό και ζούσε στις ΗΠΑ παράνομα για περισσότερα από 20 χρόνια, κρίθηκε χθες ένοχος για κλοπή ταυτότητας και για πέντε κατηγορίες ότι ψήφισε παράνομα σε ομοσπονδιακές και προεδρικές εκλογές.

Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας καταδίκαστε τον 64χρονο Γκουστάβο Αραούχο Λέρμα έπειτα από μια πενταήμερη δίκη κατά τη διάρκεια της οποίας οι δικηγόροι υπεράσπισης παρουσίασαν ευχαρίστιες επιστολές από τον πρόεδρο Τραμπ και άλλων αξιωματούχων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Η υπόθεση αποτελεί μια ειρωνική ανατροπή στον επαναλαμβανόμενο αλλά αβάσιμο ισχυρισμό του Ρεπουμπλικανού προέδρου για εκλογική νοθεία στις προεδρικές εκλογές του 2016, και την καταγγελία του ότι εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν παράνομα, δίνοντας την λαϊκή ψήφο στην αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον.

Ο Λέρμα, που κρίθηκε επίσης ένοχος για κατοχή πλαστού διαβατηρίου, βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης μέχρι και 22 ετών. Η ποινή του θα ανακοινωθεί στις 26 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανού δικαστή της ανατολικής επαρχίας της Καλιφόρνιας.

Σύμφωνα με τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη, ο Λέρμα γεννήθηκε στο Μεξικό το 1955, αλλά στις αρχές της δεκαετίας του 1990, απέκτησε μέσω απάτης την ταυτότητα, όπως και τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, του Αμερικανού υπηκόου από το Πουέρτο Ρίκο, του Χίραμ Βέλεζ, ο οποίος πέθανε το 1997.

Ο 64χρονος Λέρμα χρησιμοποίησε αργότερα την κλεμμένη ταυτότητα για να αποκτήσει παράνομα την αμερικανική υπηκοότητα η σύζυγός του γεννηθείσα στο Μεξικό, τα δύο του παιδιά, καθώς και για να αποκτήσει αμερικανικά διαβατήρια. Χρησιμοποίησε την πλαστή ταυτότητά του ψηφίζοντας παράνομα σε πέντε ομοσπονδιακές εκλογές στην Καλιφόρνια, καθώς και στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οι εισαγγελείς δεν προέβαλαν ισχυρισμούς για ποιον ο Λέρμα ψήφισε σε αυτές τις εκλογές, αλλά οι δικηγόροι υπεράσπισης αναγνώρισαν ότι ο πελάτης τους ήταν εγγεγραμμένο μέλος στο Ρεπουμπλικανό κόμμα.

Οι δικηγόροι του Λέρμα υποστήριξαν ότι ο πελάτης τους είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Χίραμ Βέλεζ βάσει μιας νομοθεσίας της Καλιφόρνιας, που επιτρέπει σε ένα άτομο να αλλάξει το όνομά του ανά πάσα στιγμή χωρίς να κινήσει δικαστικές διαδικασίες, τονίζοντας ότι ακόμη και τα παιδιά του τον γνώριζαν μονάχα με το φερόμενο όνομά του.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι δικηγόροι υπεράσπισης παρουσίασαν μια ευχαριστήρια επιστολή προς τον Βέλεζ από τον Τραμπ με ημερομηνία Ιουνίου 2017. Στην επιστολή, σύμφωνα με την εφημερίδα Sacramento Bee, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς «τρέφουν βαθιά ευγνωμοσύνη για την αποφασιστικότητά σας να μας βοηθήσετε να κάνουμε την Αμερική ασφαλέστερη, ισχυρότερη και πιο ευημερούσα από ποτέ».

 
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ