Κλείσιμο

Ιταλία: Ο Ματαρέλα θέλει συμφωνία για νέα κυβέρνηση «τις επόμενες μέρες»

Συμφωνία για σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ιταλία τις επόμενες ημέρες ώστε να αποφευχθεί η προκήρυξη πρόωρων εκλογών θέλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πηγή του περιβάλλοντός του.

Ο δικομματικός συνασπισμός του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας κατέρρευσε αφότου ο αρχηγός της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι κατέθεσε πρόταση μομφής, επιδιώκοντας προσφυγή στις κάλπες ώστε να εκμεταλλευτεί τις δημοσκοπήσεις που τον θέλουν να είναι μακράν η πρώτη πολιτική δύναμη.

Ο κ. Ματαρέλα άρχισε τις διερευνητικές επαφές χθες όμως οι πιο κρίσιμες συναντήσεις θα γίνουν σήμερα. Ο πρόεδρος θα υποδεχτεί στο Κυρηνάλιο Μέγαρο τους αρχηγούς των Πέντε Αστέρων, που παραμένει πρώτο κόμμα στο κοινοβούλιο, και του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο σήμερα υπηρετεί ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Πρόκειται για τα δύο κόμματα που μπορούν να αποτελέσουν τον κορμό νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Σύμφωνα με την πηγή του Reuters ο κ. Ματαρέλα θέλει να λάβει σήμερα ξεκάθαρα σινιάλα για πιθανή συμφωνία και να δει σημαντικές εξελίξεις την επόμενη εβδομάδα.

Τίποτε δεν είναι δεδομένο όμως, καθώς οι δύο παρατάξεις χωρίζονται από αμοιβαία έχθρα. Τα Πέντε Αστέρια διακρίθηκαν στην πολιτική σκηνή ως αντισυστημικό κόμμα κι ένας από τους κύριους στόχους της κριτικής τους ήταν το Δημοκρατικό Κόμμα.

Χθες το διευθυντήριο του Δημοκρατικού Κόμματος ζήτησε από τον επικεφαλής του να εξετάσει το ενδεχόμενο συγκρότησης νέας κυβέρνησης, αλλά με προϋπόθεση ότι θα έχει ορίζοντα τριετίας και θα συνιστά νέα αρχή σε σχέση με τις πολιτικές της συγκυβέρνησης των Πέντε Αστέρων με την Λέγκα.
Πηγή: skai.gr