Ο Πούτιν παραδέχεται πως η μυστηριώδης έκρηξη οφειλόταν σε δοκιμή όπλων

Η έκρηξη που έλαβε χώρα στις αρχές Αυγούστου στην βόρεια Ρωσία οφειλόταν στην δοκιμή υποσχόμενων οπλικών συστημάτων, παραδέχτηκε για πρώτη φορά ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Πούτιν αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το είδος του όπλου που δοκιμαζόταν στην περιοχή του Αρχάνγκελσκ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν αποκρύπτει το γεγονός ότι επενδύει στην ανάπτυξη νέων στρατιωτικών τεχνολογιών.

«Πρέπει να σκεφτούμε την ασφάλειά μας», είπε κατά την χθεσινοβραδινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον φινλανδό ομόλογό του, όμως παραδέχτηκε ότι η διακρατική ανταλλαγή δεδομένων για στρατιωτικές δραστηριότητες πρέπει να βελτιωθεί.

Η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι ο αποτυχημένη δοκιμή της 8ης Αυγούστου αφορούσε την ανάπτυξη πυρηνικίνητου πυραύλου κρουζ που στους κόλπους του NATO είναι γνωστός ως Skyfall. Η υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Rosatom έχει ανακοινώσει ότι αντικείμενο της δοκιμής ήταν σύστημα προώθησης που χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας ραδιενεργά ισότοπα.

Πέντε υπάλληλοι της Rosatom σκοτώθηκαν και τρεις συνάδελφοί τους τραυματίστηκαν λόγω της έκρηξης. Ο κ. Πούτιν παρουσίασε τα θύματα ως εθνικούς ήρωες που «έκαναν εξαιρετικά σημαντικά δουλειά ώστε να διασφαλίσουν την ασφάλεια του κράτους μας».

Ο κ. Πούτιν διαβεβαίωσε πάντως ότι το δυστύχημα δεν έχει προκαλέσει κίνδυνο εξάπλωσης ραδιενέργειας, συμπληρώνοντας ότι τα γειτονικά κράτη δεν έχουν καταγράψει αξιοσημείωτη αύξηση στην ακτινοβολία.

Τις προηγούμενες ημέρες ο οργανισμός που είναι αρμόδιος για την κατάργηση πυρηνικών δοκιμών ανέφερε ότι τέσσερις σταθμοί μέτρησης ραδιενέργειας στην Ρωσία σταμάτησαν να μεταδίδουν δεδομένα τις ημέρες μετά την οπλική δοκιμή στο Αρχάνγκελσκ.

Τουλάχιστον ένας από τους σταθμούς έχει πλέον επανενταχθεί στο δίκτυο, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση.
Πηγή: skai.gr