Κλείσιμο

Μέρκελ: Διορία 30 ημερών στον Τζόνσον να παρουσιάσει πρόταση για το Brexit

Προθεσμία 30 ημερών στον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο για το «αγκάθι» του Brexit, το λεγόμενο backstop  έδωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, ’νγκελα Μέρκελ. 

 Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου η ’νγκελα Μέρκελ είπε ότι η Βρετανία «θα πρέπει να μας πει ποιες ιδέες έχει» προκειμένου να λύσει το ζήτημα του backstop και υπογράμμισε ότι «δεν είναι δουλειά της καγκελαρίου» να βρει λύση. 

«Όμως, μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, τις επόμενες 30 ημέρες, γιατί όχι;» και τότε το «δίχτυ ασφαλείας θα είναι άχρηστο», υποστήριξε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, απευθύνοντας έκκληση «να καταβληθούν προσπάθειες για να επιτευχθεί αυτό».

Το επονομαζόμενο backstop θα απαιτούσε η Βρετανία να υπακούσει σε ορισμένους κανονισμούς της ΕΕ, εάν δεν βρισκόταν άλλος τρόπος για να παραμείνει «αόρατο» το σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

«Εμείς θα ακούσουμε πρώτα τις προτάσεις της Βρετανίας. Ο στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Και συνέχισε: «Και αφού καταφέραμε να συζητήσουμε και να επιλύσουμε θέματα με φαντασία στους κόλπους της ΕΕ, πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους κι εδώ κι αυτό θα είναι το μέλημά μας».
«Επομένως, θα έλεγα από τη γερμανική πλευρά, κι αυτό θα συζητήσουμε σήμερα, ότι θα ήταν ευπρόσδεκτη μια έξοδος, προϊόν διαπραγμάτευσης, από την ΕΕ, όμως έχουμε επανειλημμένως σημειώσει ότι είμαστε επίσης προετοιμασμένοι εάν μια τέτοια έξοδος δεν ευοδωθεί», τόνισε η ’νγκελα Μέρκελ.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε στη Μέρκελ ότι η Βρετανία επιθυμεί μια συμφωνία για το Brexit, όμως το «αντιδημοκρατικό» backstop πρέπει να αποσυρθεί για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μια εξόδου χωρίς συμφωνία, την 31η Οκτωβρίου και καλωσόρισε το χρονοδιάγραμμα. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των βρετανικών ΜΜΕ, η Ντάουνινγκ Στριτ παρουσιάζει ως νίκη το ταξίδι του Τζόνσον στο Βερολίνο και τη δήλωση Μέρκελ που ανοίγει ένα «παράθυρο» για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και το Λονδίνο. 
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ