Κλείσιμο

Ιταλία: Η κεντροαριστερά δέχεται να συζητήσει νέα κυβέρνηση αλλά με όρους

Ενδεχόμενο συγκρότησης νέας κυβέρνησης συνεργασίας στην Ιταλία, δίχως να χρειαστούν πρόωρες εκλογές, εξετάζει το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με προϋπόθεση όμως το νέο σχήμα να έχει ορίζοντα τριετίας.

Το διευθυντήριο της παράταξης ζήτησε από τον επικεφαλής του, Νίκολα Ζιγκαρέτι, να εξετάσει εάν υπάρχει προοπτική συγκρότησης κυβέρνησης που θα μπορέσει να ολοκληρώσει την θητεία της και παράλληλα θα συνιστά νέα αρχή σε σχέση με τον διαλυμένο συνασπισμό Πέντε Αστέρων - Λέγκας, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ANSA.

Ο κ. Ζιγκαρέτι ξεκαθάρισε
ότι εάν δεν είναι δυνατόν να συγκροτηθεί κυβέρνηση τριετίας είναι προτιμότερη η προσφυγή στις κάλπες. Σήμερα αρχίζουν οι τουλάχιστον διήμερες διερευνητικές επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα με τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να φανεί εάν είναι εφικτός ο σχηματισμός κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Κύριο ερώτημα πλέον είναι εάν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που παραμένει πρώτη δύναμη στο κοινοβούλιο, θα δεχτεί να συγκυβερνήσει με το Δημοκρατικό Κόμμα, δεδομένης της αμοιβαίας έχθρας ανάμεσα στις δύο πολιτικές δυνάμεις. Σήμερα αρχίζουν οι διερευνητικές επαφές

Ο κ. Ζιγκαρέτι έθεσε μάλιστα πέντε όρους στα Πέντε Αστέρα για το ενδεχόμενο συνεργασίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται η απόλυτη πίστη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίχως σενάρια εξόδου, η αναθεώρηση των πολιτικών για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και η υιοθέτηση νέων κοινωνικών πολιτικών με αναδιανεμητική γραμμή και άνοιγμα σε επενδύσεις.

Χωρίς σύμπραξη των Πέντε Αστέρων με το Δημοκρατικό Κόμμα η αποφυγή των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο φαντάζει δύσκολη.

Απόλυτο φαβορί είναι η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, που δημοσκοπικά είναι μακρά τον πρώτο κόμμα και διεκδικεί αυτοδυναμία.

Ο κ. Σαλβίνι είναι ο επιφανέστερος πολιτικός στην Ιταλία χάρη στην αντιμεταναστευτική ρητορική του και την κριτική που ασκεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με αυτόν τον «αέρα» δρομολόγησε την κατάρρευση της συγκυβέρνησης με τα Πέντε Αστέρα, καταθέτοντας πρόταση μομφής.
Πηγή: skai.gr