Ινδία:Αυτονομιστές ηγέτες του Κασμίρ καλούν σε διαδηλώσεις-Επέμβαση Τραμπ

Ηγέτες των αυτονομιστών στο Ινδικό Κασμίρ κάλεσαν τους πολίτες να αψηφήσουν την απαγόρευση και να διαδηλώσουν μετά την προσευχή αυτή την Παρασκευή, στην πρώτη τέτοιου είδους έκκληση που γίνεται αφού η ινδική ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακάλεσε το ειδικό καθεστώς που έχαιρε το κρατίδιο.

Εκατοντάδες πολιτικοί ηγέτες και ακτιβιστές, πολλοί από τους οποίους επιθυμούν την απόσχιση του Κασμίρ από την Ινδία, έχουν συλληφθεί και η έκκλησή τους προς τους πολίτες έγινε μέσω αφισών που εμφανίστηκαν στη διάρκεια της νύκτας στη Σριναγκάρ, τη μεγαλύτερη πόλη του κρατιδίου.

«Κάθε πολίτης --νέος και γέρος, άνδρας και γυναίκα-- θα πρέπει να διαδηλώσει μετά την προσευχή της Παρασκευής», έγραφε μία αφίσα της Ενωμένης Ηγεσίας της Αντίστασης, η οποία εκπροσωπεί τις μεγάλες αυτονομιστικές ομάδες του Κασμίρ.

Σύμφωνα με την έκκληση, η πορεία θα πρέπει να κατευθυνθεί προς την έδρα της αποστολής των κυανόκρανων του ΟΗΕ στη Σριναγκάρ, η οποία αναπτύχθηκε το 1949 μετά τον πρώτο πόλεμο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για το Κασμίρ.

Η κυβέρνηση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ανέστειλε στις 5 Αυγούστου το ειδικό καθεστώς του Κασμίρ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, βάσει του οποίου το κρατίδιο κατήρτιζε δική του νομοθεσία, ενώ δεν επιτρεπόταν σε όσους δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής να αγοράζουν ιδιοκτησίες εκεί ή να διεκδικούν θέσεις στον δημόσιο τομέα και στα κολλέγια.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Νέου Δελχί υπάρχει μπλακ-άουτ στις επικοινωνίες στο Κασμίρ, ενώ έχουν επιβληθεί αυστηροί περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών. Εξάλλου τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.

Το κόμμα του Μόντι επιθυμούσε εδώ και καιρό να αναστείλει το ειδικό καθεστώς του Ινδικού Κασμίρ θεωρώντας ότι εμποδίζει το κρατίδιο να ενσωματωθεί με την υπόλοιπη χώρα.

Επικριτές της απόφασης της ινδικής κυβέρνησης εκτιμούν ότι η ανάκληση της αυτονομίας του Κασμίρ θα αποξενώσει περισσότερο τους κατοίκους του και θα τροφοδοτήσει την 30χρονη εξέγερση στην περιοχή, από την οποία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι.

Σήμερα σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και ανταρτών που σημειώθηκε στην Μπαραμούλα, στο βόρειο τμήμα του Κασμίρ, σκοτώθηκαν ένας αστυνομικός και ένας αντάρτης. Πρόκειται για τις πρώτες συγκρούσεις που ξεσπούν μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Μεσολάβηση Τραμπ

Στο μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε χθες Τρίτη, παρά τις επιφυλάξεις του Νέου Δελχί, να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν μπροστά στην «εκρηκτική κατάσταση» στο Κασμίρ, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας.

«Το Κασμίρ είναι μια πολύ περίπλοκη περιοχή. Υπάρχουν οι ινδουιστές και οι μουσουλμάνοι και δεν θα έλεγα ότι τα πάνε και πολύ καλά μεταξύ τους», σχολίασε ο Τραμπ. «Θα έβαζα τα δυνατά μου, αν ενεργούσα ως μεσολαβητής», πρόσθεσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος προσφέρει τις υπηρεσίες του για να λύσει το θέμα αυτό που προκαλεί ένταση μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν από το 1947.

Στα τέλη Ιουλίου όταν δέχθηκε τον Πακιστανό πρωθυπουργό Ίμραν Χαν στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ του είπε πως ο Μόντι του ζήτησε να ενεργήσει ως «μεσολαβητής» για το Κασμίρ, κάτι που όμως διέψευσε αμέσως η ινδική κυβέρνηση.

Διπλωματική πίεση

Στο μεταξύ η διεθνής κοινότητα έχει αρχίσει να αυξάνει την πίεση στις δύο χώρες, οι οποίες διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο, να βρουν λύση στην κρίση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συνομίλησε χθες Τρίτη με τον Μόντι, ο οποίος αύριο Πέμπτη θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και στη συνέχεια με τον Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου της G7 στη γαλλική πόλη Μπιαρίτς.

Η Βρετανία «διαμήνυσε με σαφήνεια» ότι η Ινδία και το Πακιστάν θα πρέπει «να επιλύσουν διμερώς» και «μέσω του διαλόγου» τα προβλήματα που συνδέονται με το Κασμίρ, τόνισε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.

Αν και οι ΗΠΑ φροντίζουν από την έναρξη της κρίσης να μην ανεβάζουν τους τόνους απέναντι στην Ινδία, σύμμαχό τους κλειδί στην περιοχή, και να μην δίνουν την εντύπωση ότι στηρίζουν τη μία ή την άλλη πλευρά, χθες κάλεσαν το Νέο Δελχί να επιτρέψει «το συντομότερο δυνατό» την επιστροφή στην κανονικότητα το Κασμίρ.

«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για συλλήψεις και για τους συνεχιζόμενους περιορισμούς που επιβάλλονται στους κατοίκους της περιοχής», δήλωσε μια αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους δημοσιογράφους, αφού επέστρεψε από ταξίδι στην περιοχή.

«Ζητούμε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των νομικών διαδικασιών», πρόσθεσε η ίδια αξιωματούχος, διαβεβαιώνοντας ότι έχει μεταφέρει τα αιτήματα αυτά στην ινδική κυβέρνηση.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ