Επιβεβαιώθηκε η σύλληψη υπάλληλου του βρετανικού προξενείου στο Χονγκ Κονγκ

Η Κίνα επιβεβαίωσε ότι έχει συλλάβει έναν εργαζόμενο στο προξενείο της Βρετανία στο Χονγκ Κονγκ.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο συλληφθείς, κινέζος πολίτης, έχει τεθεί σε διοικητική κράτηση για 15 ημέρες διότι παραβίασε τοπική νομοθεσία για θέματα δημόσιας τάξης.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε πως το Πεκίνο έχει στείλει αυστηρά μηνύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο για την υπόθεση, η οποία έρχεται την στιγμή που το ημιαυτόνομο Χονγκ Κονγκ ταλανίζεται από πολύμηνες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και βιώνει την βαθύτερη πολιτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι «ανησυχεί πολύ» για τις πληροφορίες περί σύλληψης του υπαλλήλου στην ηπειρωτική Κίνα,.

«Μας προξενούν ανησυχία τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία μέλος της ομάδας μας τέθηκε υπό κράτηση καθώς επέστρεφε στο Χονγκ Κονγκ από τη Σεντζέν», σημείωσε εκπρόσωπος της αποστολής του Φόρεϊν Όφις στο Πεκίνο.

«Παρέχουμε συνδρομή στην οικογένειά του και προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες από τις Αρχές της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ και του Χονγκ Κονγκ».

Αν και το Φόρεϊν Όφις χθες δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του εργαζόμενου, η οικογένειά του μέσω του Facebook επεσήμανε ότι πρόκειται για τον Σάιμον Τσενγκ, που μετέβη στις 8 Αυγούστου στη Σεντζέν, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, μία ώρα από το Χονγκ Κονγκ, για επαγγελματική συνάντηση.

Το απόγευμα ο κ. Τσενγκ πήρε τον δρόμο της επιστροφής με τραίνο υψηλής ταχύτητας και αντάλλαξε μηνύματα με τη σύντροφό του την ώρα που περνούσε από τελωνειακό έλεγχο. «Έκτοτε χάσαμε την επαφή μαζί του», έγραψε η οικογένειά του στο Facebook.

Η οικογένεια διευκρίνισε ότι η υπηρεσία μετανάστευσης του Χονγκ Κονγκ, έπειτα από συνεννόηση με το Δημοτικό Γραφείο Εμπορίου της Σεντζέν, «την ενημέρωσε προφορικά ότι ο Σάιμον βρίσκεται υπό διοικητική κράτηση, όμως δεν έλαβε περισσότερες πληροφορίες για τους λόγους, τον τόπο και τη διάρκεια της κράτησής του».

«Νιώθουμε ανίσχυροι και έχουμε αρρωστήσει από την ανησυχία μας για τον Σάιμον», υπογράμμισε η οικογένειά του. «Ελπίζουμε ότι ο Σάιμον θα επιστρέψει στο Χονγκ Κονγκ το συντομότερο δυνατό».
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ/Reuters/Γαλλικό Πρακτορείο