Κλείσιμο

Προειδοποίηση Βερολίνου σε Τζόνσον για το Brexit πριν το ραντεβού με Μέρκελ

Μήνυμα στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ότι η ειρήνη στην Βόρεια Ιρλανδία και η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς αποτελούν κόκκινες γραμμές για την Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, λίγες ώρες πριν την συνάντηση του κ. Τζόνσον με την καγκελάριο ’νγκελα Μέρκελ.

«Κανείς δεν έχει καταφέρει να στραγγίξει χρυσό από το άχυρο», έγραψε με νόημα στο Twitter ο Μίκαελ Ροτ.

Ο κ. Ροτ προσέθεσε πως στην συνάντηση με την κ. Μέρκελ μπορεί να συζητηθεί η μελλοντική σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εταίροι έχουν επανειλημμένα διαμηνύσει πως η συμφωνία αποχώρησης δεν πρόκειται να τροποποιηθεί, όμως έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν βοηθητικές αλλαγές στο συνοδευτικό έγγραφο για την μελλοντική σχέση.

Η συνάντηση στο Βερολίνο έρχεται στον απόηχο του αιτήματος του κ. Τζόνσον για αφαίρεση από την συμφωνία του Brexit της δικλίδας ασφαλείας για αποφυγή σκληρών συνόρων ανάμεσα σε Ιρλανδία και Βόρεια Ιρλανδία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απέρριψε το αίτημα Τζόνσον, αντιτείνοντας πως ο Συντηρητικός πρωθυπουργός προωθεί την επαναφορά συνόρων μολονότι δεν το παραδέχεται.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της επισήμανε πως η πρόταση του κ. Τζόνσον για αντικατάσταση της ρήτρας για την Ιρλανδία με «εναλλακτικές διευθετήσεις» δεν περιέχει καμία απτή πληροφορία.
Πηγή: skai.gr