Ο ΟΗΕ αναβάλλει σύνοδο στην Αίγυπτο λόγω επικρίσεων από ΜΚΟ

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να αναβάλλει μια σύνοδο για τα βασανιστήρια που επρόκειτο να διεξαχθεί στο Κάιρο τον Σεπτέμβριο, μετά τις έντονες επικρίσεις από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες επισήμαναν πως τα βασανιστήρια παραμένουν διαδομένη πρακτική των αρχών στην Αίγυπτο.

«Είμαστε ενήμεροι για την ταραχή που προκάλεσε σε αρκετές ΜΚΟ η επιλογή της τοποθεσίας», είπε ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ για ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Γι’ αυτό αποφασίσαμε να αναβάλλουμε τη σύνοδο και να ανοίξουμε ξανά τη διαδικασία διαβούλευσης με όλους τους ενδιαφερόμενους», πρόσθεσε.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επρόκειτο να συνδιοργανώσει την περιφερειακή σύνοδο για τον ορισμό και την ποινικοποίηση των βασανιστηρίων με το αιγυπτιακό Εθνικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΑΔ) την 4η και την 5η Σεπτεμβρίου στο Κάιρο.

Όμως πολλοί ακτιβιστές εξέφρασαν αγανάκτηση για την απόφαση του ΟΗΕ να συνδιοργανώσει τη σύνοδο αυτή, αφού όπως καταγγέλλουν ο πρόεδρος ’μπντελ Φάταχ αλ Σίσι ευθύνεται για το χειρότερο κύμα καταστολής της αντιπολίτευσης και περιστολής των ελευθεριών στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου.

Οι αιγυπτιακές αρχές είχε διαπιστωθεί το 2017 ότι «διέπρατταν “συστηματικά βασανιστήρια”» από το κυριότερο όργανο το οποίο εντέλλεται να εποπτεύει την εφαρμογή της σύμβασης του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων, τόσο «επί των ημερών του [πρώην προέδρου Μοχάμεντ] Μούρσι» όσο «και επί Σίσι», θύμισε στο Ρόιτερς η Φελίς Γκέιρ, μέλος της επιτροπής του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων.

Το Κάιρο έχει απορρίψει διάφορες εκθέσεις οργανώσεων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα βασανιστήρια, χαρακτηρίζοντάς τις αναξιόπιστες και αποδίδοντάς τους πολιτικά κίνητρα.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι οι νόμοι και το διεθνές δίκαιο τηρούνται στη χώρα, ότι οι παραβιάσεις που καταγράφονται αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά και ότι οι υπεύθυνοι δίνουν λόγο.

Τον Φεβρουάριο, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ είχε εκφράσει ανησυχία για τις δίκες που οδήγησαν στις εκτελέσεις 15 ανθρώπων στην Αίγυπτο αυτόν τον μήνα, κρίνοντας πως μπορεί να ήταν άδικες. Εκτίμησε ακόμη ότι ενδέχεται οι ομολογίες των υπόπτων να αποσπάστηκαν με βασανιστήρια.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε τον περασμένο μήνα ότι διαπίστωσε πως τουλάχιστον 179 άνθρωποι εκτελέστηκαν στην Αίγυπτο από το 2014 ως το 2019, από 10 τα προηγούμενα έξι χρόνια.

«Η απόφαση να διεξαχθεί η σύνοδος στην Αίγυπτο είναι αλλόκοτη, είναι σαν να επιβραβεύεται η Αίγυπτος για το πόσο πολλοί βασανισμοί γίνονται εδώ», έκρινε η Αΐντα Σάιφ Ελ Ντάουλα, διευθύντρια του Κέντρου Ναντίμ, το οποίο καταγράφει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιθάλπει θύματα βασανιστηρίων. Η οργάνωση έγινε στόχος επιδρομής των αρχών το 2017 κι αναγκάστηκε να κλείσει, αλλά συνεχίζει τη δράση της καθώς και τον δικαστικό αγώνα στον οποίο έχει εμπλακεί με τις αρχές.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ