Βουλγαρία: Στις 13 οι αιτήσεις συμμετοχής για κατασκευή πυρηνικού σταθμού

Δεκατρείς προσφορές έχουν υποβληθεί για συμμετοχή στο έργο του Μπέλενε, συμπεριλαμβανομένων επτά από πιθανούς στρατηγικούς επενδυτές, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πέτκοβα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου "BTA".

Η κα Πέτκοβα ανέφερε ότι δύο υποψήφιοι προτείνουν να προμηθεύσουν εξοπλισμό και να συμμετάσχουν στη διάρθρωση της χρηματοδότησης του έργου. Οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι θέλουν να αγοράσουν μερίδια μειοψηφίας στο έργο και να υπογράψουν συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η προθεσμία των 90 ημερών για την υποβολή των προσφορών έληξε το βράδυ της Δευτέρας.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε διαδικασία επιλογής στρατηγικού επενδυτή τον περασμένο Μάιο σε μια προσπάθεια να προχωρήσει με το σχέδιο που ακυρώθηκε το 2012. Οι αρχές καθόρισαν την 22η Μαΐου 2020 ως προθεσμία για τη διαπραγμάτευση με τους μελλοντικούς συμμετέχοντες.

Οι ακόλουθες εταιρείες υπέβαλαν προσφορές για στρατηγικές επενδύσεις: η Rosatom μέσω της θυγατρικής της Atomenergoprom, η Korea Hydro & Nuclear Power Co. Ltd, μια γερμανική εταιρία, η China National Nuclear Corporation, δύο βουλγαρικές κοινοπραξίες η Elektrocentrala Belene 2019 και η AEC Belene και η βουλγαρική εταιρεία IPK & UP EOOD.

Η Framatome της Γαλλίας προτείνει να συμμετάσχει στη χρηματοοικονομική διάρθρωση του έργου και στην προμήθεια συστημάτων ασφαλείας. Η αμερικανική General Electric επιδιώκει επίσης τη συμμετοχή στην οικονομική δομή και ως δυνητικός σχεδιαστής και προμηθευτής εξοπλισμού.

Η Grand Energy Distribution της Βουλγαρίας και η Atomenergoremont AD επιθυμούν να αποκτήσουν μερίδια μειοψηφίας. Η Βόρεια Μακεδονία επιθυμεί να συμμετάσχει στην υλοποίηση του έργου μέσω μειοψηφικού μεριδίου, που αποκτά η εταιρεία ηλεκτρισμού της και σύμβασης μακροπρόθεσμης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ