Κίνα: Ο διάλογος είναι η λύση στο χάος σύμφωνα με την Κάρι Λαμ

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ εξέφρασε σήμερα την επιθυμία της για "διάλογο", την ώρα που η κυβέρνησή της αντιμετωπίζει ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της κινεζικής επιρροής επί της ημιαυτόνομης αυτής περιφέρειας και κατά της αστυνομικής βίας.

Η πρώην βρετανική αποικία διέρχεται από τις αρχές Ιουνίου τη σοβαρότερη κρίση στην ιστορία της μετά την επαναφορά της στην Κίνα το 1997, με σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις και δράσεις που διεκδικούν κυρίως το δικαίωμα ψήφου για όλους.

Δέκα εβδομάδες μετά την πρώτη διαδήλωση της 9ης Ιουνίου, το κίνημα δεν είχε εξασφαλίσει σχεδόν τίποτα από τη φιλοκινεζική εκτελεστική εξουσία του Χονγκ Κονγκ.

"Θα ξεκινήσουμε άμεσα μια πλατφόρμα για διάλογο με τους πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε με έναν πολύ ειλικρινή και σεμνό τρόπο", είπε η Λαμ.

Η ηγέτις του Χονγκ Κονγκ εξέφρασε την ελπίδα η ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας στη διάρκεια του σαββατοκύριακου να σημάνει την έναρξη των προσπαθειών για αποκατάσταση της ηρεμίας και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες με τους ειρηνικούς διαδηλωτές θα οδηγήσουν στην "έξοδο" από την κρίση.

Οι αρχές, είπε, "θέλουν να απευθυνθούν στην κοινότητα το συντομότερο δυνατόν" και δεσμεύτηκε ότι θα ερευνηθούν οι καταγγελίες για αστυνομική βία.

Της έρευνας θα ηγείται το Συμβούλιο Παραπόνων της αστυνομίας και όχι μια ειδικά συσταθείσα ανεξάρτητη επιτροπή, όπως ζητούν οι διαδηλωτές.

Το περασμένο σαββατοκύριακο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πραγματοποίησαν ειρηνική διαδήλωση στην πόλη, όπου κατοικούν περίπου 7,5 εκατ πολίτες.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εβδομάδες δεν σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και οι διαδηλωτές δεν έστησαν οδοφράγματα. Η αστυνομία δεν έκανε χρήση δακρυγόνων, κάτι που από πολλούς ερμηνεύτηκε ως ένδειξη αποκλιμάκωσης.

Μικρότερες διαδηλώσεις αναμένονται αυτή την εβδομάδα ενώ οι διαδηλωτές προετοιμάζονται για μια ογκώδη διαδήλωση στις 31 Αυγούστου.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ