Τζόνσον σε Τουσκ: Δεν υπάρχει συμφωνία για Brexit αν μείνει το backstop

Μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το αποκαλούμενο «backstop» για την αποφυγή σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία δεν μπορεί να αποτελεί μέρος της συμφωνίας για το Brexit έστειλε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αντιπροτείνοντας αδιευκρίνιστες εναλλακτικές λύσεις.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο κ. Τζόνσον αποκαλεί το backstop «αντιδημοκρατικό» και «ασύμβατο με την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, δεδομένου ότι προβλέπει τελωνειακή ένωση με την ΕΕ έως ότου να βρεθεί μόνιμη λύση που θα διατηρεί ανοιχτά τα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βορείου Ιρλανδίας.

Αναφέρει επίσης ξεκάθαρα ότι το backstop προσκρούει στην πρόθεση του Λονδίνου να επιδιώξει νόμους και ρυθμιστικούς κανονισμούς που θα αποκλίνουν από το καθεστώς της ΕΕ. Αυτό συνιστά ξεκάθαρη διαφορά ανάμεσα στον κ. Τζόνσον και την προκάτοχό του Τερέζα Μέι, η οποία είχε δεσμευτεί για μεγάλο βαθμό ευθυγράμμισης μετά το Brexit.

Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα αποσαφηνίσει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν αλλαγές στην συμφωνία εξόδου, η οποία περιέχει το Brexit.

Ωστόσο, ο κ. Τζόνσον καλεί τις Βρυξέλλες να παραδεχτούν ότι το backstop δεν μπορεί να παραμείνει μέρος της υφιστάμενης Συμφωνίας Αποχώρησης, η οποία έχει ήδη καταψηφιστεί τρεις φορές στην Βουλή των Κοινοτήτων, και αντιπροτείνει την υιοθέτηση «εναλλακτικών διευθετήσεων».

Οι εναλλακτικές λύσεις, που δεν διευκρινίζονται, θα πρέπει εν πολλοίς να τεθούν σε ισχύ έως το τέλος της μεταβατικής μετά-Brexit περιόδου, η οποία με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα θα διαρκέσει έως το τέλος του 2020.

Εάν οι εναλλακτικές λύσεις δεν έχουν υλοποιηθεί πλήρως έως την λήξη της μεταβατικής περιόδου, ο κ. Τζόνσον δηλώνει έτοιμος να εξετάσει με «εποικοδομητικό και ευέλικτο» πνεύμα περαιτέρω δεσμεύσεις που «ενδέχεται να βοηθήσουν» – εφόσον δεν πρόκειται για επαναφορά του backstop. Και σε αυτή την περίπτωση ο βρετανός πρωθυπουργός δεν δίνει παραπάνω πληροφορίες.

Αυτή την εβδομάδα ο κ. Τζόνσον θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας ’νγκελα Μέρκελ.

Έλενα Παπαδημητρίου