Αφγανιστάν: Δεκάδες τραυματίες από εκρήξεις στο Τζαλαλαμπάντ

Τουλάχιστον 66 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σήμερα στο Αφγανιστάν σε σειρά εκρήξεων που σημειώθηκαν σε εστιατόρια και πλατείες στην πόλη Τζαλαλαμπάντ στα ανατολικά, καθώς η χώρα γιορτάζει τα 100 χρόνια της ανεξαρτησίας της από τη Βρετανία.

«Οι εκρήξεις προκλήθηκαν από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (που τοποθετήθηκαν) σε διάφορες συνοικίες της πόλης και των περιχώρων της την ώρα που οι άνθρωποι γιόρταζαν την Ανεξαρτησία», δήλωσε ο Αταουλάχ Χογιάνι εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις. Οι Ταλιμπάν και το αφγανικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους δρουν στις επαρχίες του Αφγανιστάν που συνορεύουν με το Πακιστάν και το Τζαλαλαμπάντ είναι συχνά θέατρο επιθέσεων.

Ο Φάχιμ Μπασάρι, ανώτερος αξιωματούχος, επεσήμανε ότι οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 34, ενώ ο Ζάχερ ’ντελ εκπρόσωπος του περιφερειακού νοσοκομείου δήλωσε ότι περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχουν φτάσει στα επείγοντα.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP, μεταξύ των τραυματιών είναι και παιδιά, κάποια από τα οποία είναι σοβαρά τραυματισμένα.

Σε όλη τη χώρα οι Αφγανοί γιορτάζουν τα εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της χώρας τους από τη Βρετανία.

Όμως οι εκδηλώσεις είναι περιορισμένες καθώς η χώρα έχει βυθιστεί στο πένθος μετά την επίθεση του Σαββάτου εναντίον γαμήλιας γιορτής στην Καμπούλ, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 63 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 182.

Στην πρωτεύουσα πολλές εκδηλώσεις αναβλήθηκαν εξαιτίας του φόβου νέων επιθέσεων και «στη μνήμη των θυμάτων», δήλωσε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν ’σραφ Γάνι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Μάλιστα ο Γάνι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό του Αφγανιστάν στην προσπάθειά του να εξαλείψει τις «κρυψώνες» των ανταρτών.

«Όπου κι αν είναι, ανατολικά, δυτικά ή στο κέντρο, δεν θα υπάρξει έλεος για αυτούς», υπογράμμισε ο Αφγανός πρόεδρος. «Θα εκδικηθούμε κάθε στάλα αίματος που έχυσε ο λαός μας», συνέχισε.

«Η μάχη μας εναντίον του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) θα συνεχιστεί», τόνισε. «Οι Ταλιμπάν έθεσαν τα θεμέλια για αυτούς τους φρικτούς φόνους», πρόσθεσε.

Ο Γάνι στο διάγγελμά του δεν αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν με στόχο την εξεύρεση συμφωνίας ώστε να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα την παροχή εγγυήσεων για την ασφάλεια από τους αντάρτες.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ