Την επόμενη βδομάδα θα λειτουργήσει το κέντρο ΗΠΑ - Τουρκίας στην Συρία

Την προσεχή εβδομάδα θα τεθεί σε λειτουργία το ενιαίο αμερικανοτουρκικό κέντρο επιχειρήσεων που θα συντονίζει ενέργειες στην σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας στην βόρεια Συρία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός ’μυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Ο κ. Ακάρ, που επισκέφτηκε προσέθεσε μάλιστα πως ’γκυρα και Ουάσιγκτον κατέληξαν σε συμφωνία και σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του εναέριου χώρου της ζώνης, δίχως να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

«Το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα [με την Ουάσινγκτον] έχει τηρηθεί μέχρι στιγμής. Αναμένουμε να συνεχιστεί έτσι», δήλωσε ο κ. Ακάρ.

Δεν είναι σαφές εάν οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε κοινό τόπο για την έκταση της ζώνης.

Στόχος της Τουρκίας
είναι να απωθήσει από την παραμεθόριο τους κούρδους αντάρτες που κυριαρχούν στην βόρεια Συρία και έχει απειλήσει επανειλημμένα πως θα επέμβει στρατιωτικά σε περίπτωση που υπάρξουν καθυστερήσεις στην λειτουργία της ζώνης ασφαλείας.

Η ’γκυρα θεωρεί τους αντάρτες τρομοκρατικό παρακλάδι του PKK και απειλή για την εθνική ασφάλειά της, όμως η Ουάσιγκτον τους αντιλαμβάνεται ως πολύτιμους εταίρους στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και των υπολειμμάτων του.

Παρά την συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την σύσταση της ζώνης ασφαλείας ο κ. Ακάρ επανέλαβε την πάγια τουρκική κριτική για την στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας.

Κάλεσε την αμερικανική πλευρά να θέσει τέλος στην συνεργασία το ταχύτερο δυνατό.
Πηγή: skai.gr