Σκληρή κόντρα δύο αμερικανών βουλευτών με το Ισραήλ για μία επίσκεψη

Διαστάσεις προσλαμβάνει η διήμερη αντιπαράθεση ανάμεσα στο Ισραήλ και σε δύο Δημοκρατικές βουλευτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κόντρα άρχισε όταν το Τελ Αβίβ απαγόρευσε την είσοδο στις μουσουλμάνες βουλευτές, την Ρασίντα Τλαΐμπ, που είναι παλαιστινιακής καταγωγής, και την Ιλχάν Ομάρ, καθότι αμφότερες έχουν καταγγείλει τις πολιτικές του εβραϊκού κράτους και έχουν υποστηρίξει εμπάργκο σε βάρος του.

Αρχικά το Ισραήλ είχε δεχτεί το αίτημά τους για επίσκεψη όμως άλλαξε γραμμή κατόπιν παραινέσεων του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει συγκρουστεί ανοιχτά με τις δύο βουλευτές και έχει κατηγορηθεί για ρατσιστικά σχόλια σε βάρος τους.

Εν τέλει η ισραηλινή κυβέρνηση
αποφάσισε να επιτρέψει στην κ. Τλαΐμπ να επισκεφτεί την Δυτική Όχθη, όπου κατοικούν συγγενείς της, για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά με περιορισμούς. Η βουλευτής ωστόσο αντέτεινε ότι δεν θα πραγματοποιήσει το ταξίδι, καταγγέλλοντας προσπάθεια του Τελ Αβίβ να την «σιωπήσει».

«Το να επισκεφτώ την γιαγιά μου
υπό αυτές τις συνθήκες καταπίεσης που αποσκοπούν στην ταπείνωσή μου θα κομμάτιαζε την καρδιά της» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κ. Τλαΐμπ, προσθέτοντας ότι αντιμετώπισε φαινόμενα ρατσισμού από το Ισραήλ.

Αιχμηρή απάντηση εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι «το μίσος» της βουλευτή για το Ισραήλ «υπερβαίνει την αγάπη της για την γιαγιά της».
Πηγή: skai.gr