Ισλάμ και μόδα

Πρώτη φορά στο μετεπαναστατικό Ιράν επετράπη σε μοντέλα να βγουν στην πασαρέλα. Το θέμα της γυναικείας αμφίεσης είναι τόσο ευαίσθητο που δεν επιτρέπεται να μαγνητοσκοπηθούν τα περισσότερα καθημερινά ενδύματα, από φόβο μήπως οι οργανωτές αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Η βασική ιδέα της εκδήλωσης ήταν να γίνουν λίγο πιο "σικ" οι ισλαμικές φορεσιές. Κάποιες γυναίκες στο κοινό, ωστόσο, απογοητεύονται.

"Έχουμε πολύ καλύτερα ρούχα, πολύ πιο "σικ"", δηλώνει μια γυναίκα. "Ρίξτε μια ματιά στους δρόμους της Τεχεράνης, οι γυναίκες ντύνονται πολύ καλύτερα".

Πολλές νέες γυναίκες στους δρόμους της Τεχεράνης όντως μοιάζουν περισσότερο με μοντέλα απ' όσο τα πραγματικά μοντέλα στην πασαρέλα. Και γι' αυτό διαμαρτύρονται συντηρητικοί βουλευτές, όπως η Ριφάτ Μπαγιάτ.

"Κατ' εμέ, δεν έγινε σωστή δουλειά σε αυτό το θέμα. Πιστεύαμε πως δεν υπήρχε πρόβλημα, γιατί είχαμε μια ισλαμική δημοκρατία, όμως η γενιά που γεννήθηκε μετά την επανάσταση μεγάλωσε σε οικογένειες που δεν πιστεύουν σε αυτές τις αρχές και δεν έχουν σχέση με τους νόμους μας".

Γνωρίζοντας ότι η διά της βίας επιβολή των ισλαμικών ενδυμασιών δεν λειτούργησε, η αστυνομία του Ιράν απεφάσισε πρόσφατα να οργανώσει τη δική της έκθεση μόδας, για να διδάξει στις γυναίκες τι θα έπρεπε να φορούν.

Ένα δείγμα κακής ισλαμικής ενδυμασίας είναι ότι ένα μικρό κορίτσι έχει πολύ μικρό μαντίλι στο κεφάλι, φορά πολύ μακιγιάζ, φορά έντονα πράσινο παλτό, κρατά κινητό, σήμα δυτικής παρακμής, το παλτό είναι πολύ στενό και κοντό, ανοίγει στη μέση, και βέβαια το γυναικείο πανταλόνι, κάτι που η αστυνομία προσπαθεί να απαγορέψει το καλοκαίρι, και πολύ ανοιχτόχρωμα σανδάλια, που δείχνουν τα πόδια.

"Δεν θέλουμε να επιβάλουμε στον κόσμο ένα εθνικό γούστο--θέλουμε να καθοδηγήσουμε τους σχεδιαστές ώστε να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της κοινωνίας τους. Δεν θέλουμε να παίρνουν ιδέες περί μόδας από τη δορυφορική τηλεόραση" δηλώνει συντηρητικός βουλευτής.

Όλο και περισσότερο, ζητείται από τις νεαρές φοιτήτριες ενδυματολογίας στο Ιράν να χρησιμοποιήσουν το ταλέντο τους για να δημιουργήσουν κάτι ισλαμικό, ιθαγενές και ελκυστικό.

Οι αρχές θέλουν να προσφέρουν στα παιδιά της επανάστασης--λίγη λάμψη, με την ελπίδα ότι αυτό θα διευκολύνει την εκ μέρους τους απoδοχή της ισλαμικής ενδυμασίας.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: Πηγή: BBC