Κλείσιμο

Οδοιπορικό στην Τσετσενία

Το BBC ταξίδεψε στη Ρωσική επαρχία και απεκάλυψε αναρίθμητες ιστορίες παραβιάσεως ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασανισμών. Ο ανταποκριτής στη Μόσχα έφτασε στο Βέντενο. Ο Ρούπερτ Γουίνγκφιλντ Χέιζ είναι ένας από τους ελάχιστους ξένους δημοσιογράφους στους οποίους επετράπη να μεταβούν στα ορεινά πρώην προπύργια των Τσετσένων ανταρτών. 

Ρώσοι στρατιώτες, που κυνηγούν αντάρτες οι οποίοι κρύβονται ακόμη σ\' αυτά τα βουνά. Στην πόλη Βέντενο, πετούν γοργά μαχητικά ελικόπτερα, εκτοξεύοντας φωτοβολίδες. Στη διάρκεια του πολέμου στην Τσετσενία, η πόλη του Βέντενο βρισκόταν βαθιά μέσα σε περιοχή ελεγχόμενη από τους αντάρτες. Οι τσετσενικές αρχές θέλουν να δείξουν ότι αυτή η περιοχή έχει επιστρέψει στον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης, υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα. Επιφανειακά αυτό φαίνεται να είναι αλήθεια. Όμως, το επίστρωμα της σταθερότητας είναι εξαιρετικά λεπτό. Σκιά του πληθυσμού είναι βαριά οπλισμένοι άντρες. Στην περιοχή υπάρχουν οργισμένες γυναίκες. Είναι οι μητέρες Τσετσένων που εξαφανίσθηκαν.

\"Ο \"\"γιος μου εξαφανίστηκε πριν από τρία χρόνια, ενώ πήγαινε για δουλειά. Πρέπει να ξέρω αν είναι ζωντανός ή νεκρός. Λένε ότι ο πόλεμος τελείωσε, όμως για μένα ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να τον βρω\" λέει μια μητέρα. 

Το 2003, ο ΟΗΕ το χαρακτήρισε το Γκρόζνι την πιο κατεστραμμένη πόλη στον κόσμο. Όμως, σήμερα, στο Γκρόζνι υπάρχει οργασμός ανοικοδόμησης. Παντού αφίσες με το πρόσωπο του ανθρώπου ο οποίος πιστώνεται αυτή την αναγέννηση. Ο Ραμζάν Καντίροφ είναι μόλις τριάντα ετών. Ορίσθηκε Πρόεδρος της Τσετσενίας. Ο προστατευόμενος της Μόσχας επίσης κατηγορείται για μαζικές δολοφονίες και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο κέντρο του Γκρόζνι, διαμαρτυρήθηκε ομάδα γυναικών, που ζητούν απεγνωσμένες νέα για τους αγνοούμενους γιους τους. 

Μια γυναίκα μου λέει ότι ο γιος της πήγε να βγάλει καινούργιο διαβατήριο, και δεν επέστρεψε ποτέ. Αυτό συνέβη πριν από πέντε χρόνια.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι χιλιάδες έχουν εξαφανιστεί, ενώ χιλιάδες άλλοι βασανίζονται στις τσετσενικές φυλακές.

Τώρα εξαφανίζονται λιγότεροι. Η αστυνομία χρησιμοποιεί διαφορετικές τακτικές. Όταν ένας άντρας κατέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του πήραν την αδερφή. Του είπαν να το βουλώσει, ή να περιμένει ακόμη χειρότερα. Όλοι φοβούνται, κανείς δεν μιλάει.

Στην Τσετσενία, ο πόλεμος μπορεί να έχει τελειώσει...όμως φοβούνται ακόμη τους σκληρούς άντρες με τα όπλα.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: Πηγή: BBC