Ευρήματα επιβεβαιώνουν την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ από τους Βαβυλώνιους

Αποδείξεις που ενισχύουν την επιστημονική άποψη ότι η Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ κατακτήθηκε από τους Βαβυλωνίους το 587/586 π.Χ. βρήκαν οι αρχαιολόγοι. 

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, μία ομάδα ερευνητών του Πανεπιστήμιου της Βόρειας Καρολίνα που πραγματοποιούν ανασκαφές στον λόφο «Όρος Σιών», ανέφεραν ότι έχουν βρει βέλη, στάχτες, λάμπες, κοσμήματα και κεραμικά που χρονολογούνται από την Εποχή του Σιδήρου.

Η φύση των ευρημάτων αλλά και οι στάχτες αποδεικνύουν ακόμη ένα αιματηρό κεφάλαιο στην ιστορία της πόλης. «Για τους αρχαιολόγους ένα στρώμα στάχτης μπορεί να σημαίνει έναν αριθμό πραγμάτων. Μπορεί να είναι στάχτες από φούρνους ή κάψιμο σκουπιδιών. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση ο συνδυασμός ενός στρώματος στάχτης γεμάτης ευρήματα μαζί με βέλη και πολύ ιδιαίτερα στολίδια δείχνει κάπου είδους καταστροφή. Κανείς δεν εγκαταλείπει χρυσά κοσμήματα και κανείς δεν έχει βέλη στα οικιακά απορρίμματα του», είπε ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, Σίμον Γκίμπσον. 

Το 587 π.Χ. ως ημερομηνία καταστροφής της Ιερουσαλήμ από τους Βαβυλώνιους, είναι μια σημαντική ιστορική χρονολογία, η οποία «δένει» μεταξύ τους διαφορετικές ιστορικές γραμμές χρονολογήσεων, και οδηγεί τους αρχαιολόγους σε εντοπισμό διαφόρων γεγονότων της ιστορίας που συνέβησαν την ίδια περίοδο. 

Ο Ναβουχοδονόσωρ B’, πολιόρκησε για δεύτερη φορά την Ιερουσαλήμ το 587 π.Χ. και την κατέστρεψε, ενώ έκαψε και τον ναό του Σολομώντα.