Ιταλία: Η Γερουσία βάζει εμπόδια στην προσπάθεια του Σαλβίνι για εκλογές

«Φρένο» στο αίτημα του Ματέο Σαλβίνι για άμεση διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο έβαλε η Γερουσία στην Ιταλία.

Η Ολομέλεια απέρριψε το αίτημα της Λέγκας του κ. Σαλβίνι για εξέταση της πρότασης μομφής που έχει καταθέσει αύριο Τετάρτη, και αποφάσισε πως ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε θα εμφανιστεί ενώπιον του σώματος στις 20 Αυγούστου.

Κατά της πρότασης Σαλβίνι ψήφισαν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, που καταδεικνύει ότι παρά την αντιπαλότητα που υπάρχει ανάμεσα στις δύο παρατάξεις στην πράξη είναι διατεθειμένες να υιοθετήσουν κοινή στάση κατά της Λέγκας.

Στην πράξη η σημερινή απόφαση της Γερουσίας αναβάλει τουλάχιστον για λίγες ημέρες την συζήτηση για την κυβερνητική κρίση, η οποία ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη, όταν ο κ. Σαλβίνι ανακοίνωσε πως η συνέχιση της συγκυβέρνησης με τα Πέντε Αστέρα δεν είναι πλέον βιώσιμη.

Η Λέγκα είναι ο μικρός εταίρος στην κυβέρνηση όμως είναι μακράν το πρώτο κόμμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις και ο κ. Σαλβίνι φαντάζει αποφασισμένος να μετουσιώσει το προβάδισμα σε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για διάλυση του κοινοβουλίου και προκήρυξη πρόωρων εκλογών ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος προτιμά αναβολή των εκλογών έως την προσεχή άνοιξη, καθώς το φθινόπωρο πρέπει να καταρτιστεί και να ψηφιστεί ο κρίσιμος προϋπολογισμός του 2020.

Ο κ. Σαλβίνι πάντως αιφνιδίασε κατά την συζήτηση στην Γερουσία, δηλώνοντας διατεθειμένος να στηρίξει την μεγάλη νομοθετική πρωτοβουλία των Πέντε Αστέρων για μείωση των εδρών σε Βουλή και Γερουσία κατά περίπου ένα τρίτο, εφόσον ακολουθήσουν άμεσα οι εκλογές.

Δεν είναι πάντως σαφές εάν αυτό είναι τεχνικά εφικτό, καθώς η μείωση θα πρέπει να τεθεί αμέσως σε ισχύ στις κάλπες που ζητά ο κ. Σαλβίνι, παρακάμπτοντας μέρος της γραφειοκρατικής διαδικασίας που κανονικά απαιτείται.
Πηγή: skai.gr