Νέα σύγκρουση Σαλβίνι με ΜΚΟ ενώ η Λέγκα ζητά εκλογές

Σε νέα «σύγκρουση» με μη κυβερνητικές οργανώσεις που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Μεσόγειο Θάλασσα βρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι.

Το πλοίο Ocean Viking, που ελέγχεται από τις γαλλικές ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα και SOS Mediterranee, έχει περισυλλέξει 356 ανθρώπους, ανάμεσά τους γυναικόπαιδα. Το ισπανικό σκάφος Open Arms έχει διασώσει περίπου 160 άτομα.

Αμφότερα πλέουν στην κεντρική Μεσόγειο σε μικρή απόσταση από το ιταλικό νησί της Λαμπτεντούζα κι έχουν ζητήσει άδεια ελλιμενισμού ώστε να αποβιβάσουν τους επιβαίνοντες, που προέρχονται στην πλειονότητά τους από την Αφρική.

Ωστόσο, ο κ. Σαλβίνι κατέστησε σαφές πως οι διασωθέντες δεν είναι πρόβλημα της Ιταλίας.

«Βρίσκομαι στην δουλειά στο υπουργείο αυτό το πρωί ώστε να αποτρέψουμε την απόβαση περισσότερων από 500 μεταναστών που επιβαίνουν σε δύο πλοία ΜΚΟ, ένα γαλλικό κι ένα ισπανικό», έγραψε στο Twitter o υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας.

Ο κ. Σαλβίνι έχει αναδειχτεί σε κυρίαρχη πολιτική φυσιογνωμία στην Ιταλία, κυρίως χάρη στην σκληρή ρητορική εναντίον των μεταναστών που έχει υιοθετήσει.

Μολονότι η Λέγκα είναι ο μικρός κυβερνητικός εταίρος στον υπό κατάρρευση συνασπισμό με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, στις δημοσκοπήσεις είναι μακράν πρώτη δύναμη. Με αυτά τα δεδομένα την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Σαλβίνι ζήτησε πρόωρες εκλογές και κατέθεσε πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης όπου συμμετέχει και η νεότερη κόντρα μπορεί να τον ευνοήσει.

Στις αρχές του μήνα ο κ. Σαλβίνι εισήγαγε νόμο που επιβάλει πρόστιμο ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για πλοία που πλέουν στα ιταλικά ύδατα χωρίς άδεια. Προβλέπει επίσης την σύλληψη πλοιάρχων που αγνοούν τις εντολές και επιτρέψει την κατάσχεση των πλοίων.
Πηγή: skai.gr