Ιράν: Η Βρετανία ίσως απελευθερώσει το ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι η Βρετανία ίσως αφήσει σύντομα ελεύθερο το δεξαμενόπλοιό του Grace 1, ύστερα από την ανταλλαγή κάποιων εγγράφων που θα βοηθήσουν στην απελευθέρωση του πλοίου.

«Η Βρετανία ενδιαφέρεται να αφήσει ελεύθερο το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 ... ύστερα από την ανταλλαγή κάποιων εγγράφων, ελπίζουμε ότι η απελευθέρωση θα λάβει σύντομα χώρα», ανέφερε ο αναπληρωτής επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού λιμένων και ναυσιπλοΐας Τζαλίλ Εσλαμί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Βρετανικές δυνάμεις συνέλαβαν το ιρανικό πετρελαιοφόρο στις 4 Ιουλίου ανοικτά των ακτών του Γιβραλτάρ, που είναι βρετανικό έδαφος, με την κατηγορία ότι παραβίασε τις κυρώσεις της ΕΕ μεταφέροντας πετρέλαιο στη Συρία, κάτι που το Ιράν αρνείται.

«Το σκάφος συνελήφθη με βάση λανθασμένους ισχυρισμούς…δεν έχει ακόμα αφεθεί ελεύθερο», δήλωσε ο Εσλαμί.

Δύο εβδομάδες μετά το περιστατικό με το ιρανικό τάνκερ, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν συνέλαβαν βρετανικό δεξαμενόπλοιο, το Stena Impero, κοντά στο Στενό του Ορμούζ, κατηγορώντας για παραβάσεις σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές. Η Βρετανία θεωρεί ότι η κίνηση αυτή αποτελεί αντίποινα.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ