Μπόλτον: Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν με ενθουσιασμό τυχόν Brexit χωρίς συμφωνία

Οι ΗΠΑ θα στήριζαν «με ενθουσιασμό» τυχόν Brexit χωρίς συμφωνία, εφόσον αυτό αποφασίσει η βρετανική κυβέρνηση, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον.

«Θα θέλαμε να είμαστε χρήσιμοι στο Brexit» είπε λίγο νωρίτερα ο κ. Μπόλτον, που συναντήθηκε σήμερα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Σημείωσε πως οι βρετανοί αξιωματούχοι του επισήμαναν ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου, που είναι διορία που έχει τεθεί.

Ο κ. Μπόλτον είπε επίσης ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες ανά τομέα, αφήνοντας για αργότερα τη διευθέτηση των δυσκολότερων θεμάτων των εμπορικών τους σχέσεων. Απώτερος στόχος, τόνισε, είναι μια ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία.

Η κυβέρνηση Τζόνσον έχει καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση άτακτου Brexit θα επιδιώξει τάχυστα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, στο Λονδίνο υπάρχουν φόβοι ότι η Ουάσιγκτον θα εκμεταλλευτεί την αδύναμη θέση του Λονδίνου ώστε να απαιτήσει απελευθέρωση της βρετανικής αγοράς νοσοκομειακής περίθαλψης (όπου κυριαρχεί το Δημόσιο) και τροφίμων.
Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters - skai.gr