Ιταλία: Ανακλήθηκε η Γερουσία για να αποτασίσει για την πρόφαση Σαλβίνι

Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων για την λύση της κυβερνητικής κρίσης στην Ιταλία θα αποφασίσει αύριο Τρίτη η Ολομέλεια της Γερουσίας, η οποία ανακλήθηκε από τις θερινές διακοπές της μετά την σημερινή συνεδρίαση των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Η Ολομέλεια θα αποφασίσει πότε θα συζητηθεί η πρόταση μομφής που έχει καταθέσει κατά της κυβέρνησης η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, καθώς η σημερινή συνεδρίαση δεν κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση για ημερομηνία. Ο ακροδεξιός ηγέτης θέλει προσφυγή στις κάλπες εντός του φθινοπώρου ώστε να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δημοσκοπήσεις που θέλουν την Λέγκα να είναι μακράν πρώτη δύναμη.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν ο κ. Σαλβίνι διαθέτει αρκετές έδρες ώστε να επιταχύνει τις εξελίξεις καθώς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, κυβερνητικός εταίρος της Λέγκας, και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα έχουν αρκετούς γερουσιαστές για να επιβάλουν αργό χρονοδιάγραμμα.

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, έχει απορρίψει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την αντιπολίτευση ώστε να συγκροτηθεί κοινό μέτωπο κατά του κ. Σαλβίνι, όμως άλλες ισχυρές φωνές εντός της παράταξης δεν έχουν αποκλείσει το σενάριο έστω άτυπης συνεργασίας.

Ο ιδρυτής των Πέντε Αστέρων, κωμικός Μπέπε Γκρίλο, έχει καλέσει για την σύσταση «δημοκρατικού μετώπου» ώστε να εμποδιστεί η διακυβέρνηση «των βαρβάρων».

Παρά τις διαφωνίες με το Δημοκρατικό Κόμμα
τα Πέντε Αστέρια είναι αντίθετα στην προοπτική πρόωρων εκλογών. Η παράταξη θέλει οπωσδήποτε την ψήφιση της πρότασής της για μείωση του αριθμού βουλευτών και γερουσιαστών από 950 που είναι σήμερα σε 605.

Σε συνδυασμό με μετάθεση των εκλογών για πολλούς μήνες η μείωση των εδρών μπορεί να φθείρει την δημοσκοπική δύναμη της Λέγκας.

Από την πλευρά του ο κ. Σαλβίνι επιχειρεί να οικοδομήσει μέτωπο, προαναγγέλλοντας σήμερα επαφές με το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τους Αδελφούς της Ιταλίας.
Πηγή: skai.gr