Κίνα:Επίδειξη εκτοξευτήρα ύδατος από την αστυνομία για καταστολή διαδηλωτών

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έκανε σήμερα επίδειξη ενός εκτοξευτήρα ύδατος για την καταστολή ταραχών, σε μια προειδοποίηση προς τους διαδηλωτές καθώς οι αρχές σκληραίνουν τη στάση τους όσον αφορά την αντιμετώπιση των ταραχών που σημειώνονται εδώ και δύο μήνες σ' αυτόν τον χρηματοπιστωτικό κόμβο.

Η αστυνομία δεν έχει ποτέ χρησιμοποιήσει τους εκτοξευτήρες ύδατος αφότου δύο τέτοιες συσκευές έφθασαν στο Χονγκ Κονγκ μετά τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας του 2014, όμως κατά τη σημερινή επίδειξη σε εκπαιδευτική εγκατάσταση χρησιμοποιήθηκε ένας σε κούκλες-στόχους, καθώς οι τακτικές των δύο πλευρών σκληραίνουν και αλλάζουν.

Η αστυνομία καταδικάσθηκε για υπερβολική βία σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τρία άτομα, τα οποία είπαν ότι εκπροσωπούν τους διαδηλωτές και επανέλαβαν ένα αίτημα για τη διερεύνηση των επεισοδίων υπερβολικής βίας από ανεξάρτητη επιτροπή.

«Δεν είναι μόνο ο εκτοξευτήρας ύδατος», είπε ένας από τους τρεις, ο Στίβεν Ενγκ, ο οποίος φορούσε μάσκα. «Η αστυνομία συνεχίζει να χρησιμοποιεί κάθε είδους όπλο εναντίον των ανθρώπων του Χονγκ Κονγκ... Όλοι μπορούν να το διαπιστώσουν».

Κατά τη σημερινή επίδειξη, ο εκτοξευτήρας ύδατος ήταν αρκετά ισχυρός ώστε να εκτοξεύσει τις κούκλες-στόχους σε απόσταση 30 έως 40 μέτρων και προκάλεσε επικρίσεις από την οργάνωση για τα δικαιώματα Διεθνής Αμνηστία.

«Οι εκτοξευτήρες ύδατος δεν είναι ένα παιγνίδι για να το αναπτύσσει ως ένδειξη ισχύος η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ», αναφέρει σε δήλωσή του ο Μαν-κέι Ταμ, ο αρμόδιος για το Χονγκ Κονγκ διευθυντής της οργάνωσης.

«Είναι ισχυρά όπλα που ως εκ της φύσεώς τους χρησιμοποιούνται αδιακρίτως και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό, ακόμη και τον θάνατο.

Όμως μερικές φωνές του κατεστημένου ζήτησαν την ανάπτυξή τους.

«Θα πάρετε μια γεύση των εκτοξευτήρων ύδατος! Πολύ σύντομα!», έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook ο βουλευτής Τζούνιους Χο, που υποστηρίζει την κυβέρνηση του Πεκίνου.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ