Η Ρωσία προειδοποιεί την Google για «διαφήμιση» των διαδηλώσεων

Αίτημα στην Google να σταματήσει να προωθεί «παράνομα μαζικά γεγονότα» στην πλατφόρμα YouTube έχει υποβάλει η ρωσική κρατική ρυθμιστική Αρχή τηλεπικοινωνιών Roscomnadzor, όπως ανακοίνωσε σήμερα, στον απόηχο των μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έχουν λάβει χώρα στην Μόσχα.

Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι πραγματοποίησαν χθες Σάββατο τη μεγαλύτερη πολιτική διαμαρτυρία που έχει γίνει στη χώρα τα τελευταία οκτώ χρόνια, σύμφωνα με μη κυβερνητικά παρατηρητήρια.

Παρά την βίαιη καταστολή που σημειώθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, οι διαδηλωτές ζήτησαν ελεύθερες εκλογές για τον Δήμο της Μόσχας, από τις οποίες έχουν αποκλειστεί υποψήφιοι της αντιπολίτευσης. Πολλά κανάλια του YouTube μετέδωσαν ζωντανά τις διαδηλώσεις.

Η Roscomnadzor ανακοίνωσε πως μερικές οντότητες αγοράζουν διαφημιστικά εργαλεία από το YouTube, όπως ειδοποιήσεις που στέλνονται σε χρήστες, για να διαδώσουν πληροφορίες σχετικά με παράνομες μαζικές διαμαρτυρίες. Μεταξύ αυτών βρίσκονται οντότητες που έχουν στόχο να διαταράξουν τις εκλογές, υποστήριξε.

Συμπλήρωσε πως η Ρωσία θα το θεωρήσει επέμβαση στην κυριαρχία της, εχθρική επιρροή και παρεμπόδιση δημοκρατικών εκλογών, αν η Google δεν ανταποκριθεί στο αίτημα.

Αν η εταιρεία δεν λάβει μέτρα για να εμποδίσει τη διαφήμιση γεγονότων στις πλατφόρμες της, η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να απαντήσει αναλόγως, ανακοίνωσε η Roscomnadzor, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Εκπρόσωπος της Google στη Ρωσία αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters