Νέα προειδοποίηση Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ για τους Κούρδους

Νέο μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες πως η Τουρκία θα εισβάλει εκ νέου στην βόρεια Συρία εάν η Ουάσιγκτον χρονοτριβήσει στην σύσταση της ζώνης ασφαλείας που συμφωνήθηκε πριν λίγες ημέρες έστειλε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η συμφωνία μεταξύ ’γκυρας και Ουάσιγκτον αποσκοπεί ακριβώς στην αποτροπή της τουρκικής επιχείρησης ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, όπου βρίσκονται κουρδικές δυνάμεις που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και των καταλοίπων του.

Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι εάν διαπιστωθεί καθυστέρηση στην δημιουργία της ζώνης ασφαλείας στην μεθόριο η ’γκυρα θα εκδιώξει τους κούρδους αντάρτες όπως έπραξε στο Αφρίν και στην Γιαραμπλούς, αναφερόμενος στις δύο προηγούμενες στρατιωτικές επεμβάσεις της Τουρκίας στο συριακό έδαφος.

Η τουρκική πλευρά έχει διαμηνύσει πως η ζώνη θα πρέπει να έχει έκταση 32 χιλιομέτρων και απομάκρυνση των κούρδων μαχητών από την περιοχή. Η ’γκυρα αντιλαμβάνεται τις κουρδικές δυνάμεις ως τρομοκρατική παρακλάδι του PKK, ενώ η Ουάσιγκτον τους θεωρεί πολύτιμους συμμάχους στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών.

Οι δύο πλευρές έχουν επίσης συμφωνήσει στην συγκρότηση Κοινού Επιχειρησιακού Κέντρου που θα διευθύνει την Ζώνη.

Στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός ’μυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ προειδοποίησε την Τουρκία ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί «απαράδεκτη» τυχόν επέμβαση στην βόρεια Συρία και θα λάβει μέτρα ώστε να αποτρέψει «μονομερείς ενέργειες».

Τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ έχουν διαπιστώσει ότι το ISIS έχει αρχίσει να ανακάμπτει ελαφρά στην Συρία, αν και δεν είναι ακόμα σε θέση να αυξήσει τις εδαφικές κτήσεις του, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του γενικού επιθεωρητή του Πενταγώνου.
Πηγή: skai.gr