Βορειοκορεατικό πρακτορείο: Ο Κιμ επιθεώρησε τη δοκιμή ενός «νέου όπλου»

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεώρησε το Σάββατο τη «δοκιμαστική βολή ενός νέου όπλου», ανέφερε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, καθώς ένας ανώτερος διπλωμάτης απέκλεισε την πιθανότητα συνομιλιών με την Νότια Κορέα, όσο συνεχίζονται τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ και Νότιας Κορέας.

Η Πιόνγκγιανγκ εκτόξευσε χθες δύο πυραύλους μικρού βεληνεκούς, στην πέμπτη πυραυλική δοκιμή που πραγματοποιεί σε διάστημα δύο εβδομάδων, σε μια «επίδειξη ισχύος» εναντίον των στρατιωτικών γυμνασίων, όπως τόνισε η Σεούλ.

ΗΠΑ και Νότια Κορέα ξεκίνησαν μικρής κλίμακας γυμνάσια που θα διαρκέσουν δέκα μέρες, και κατά το μεγαλύτερος μέρος τους θα γίνουν με προσομοιώσεις σε υπολογιστές, όχι με την ανάπτυξη στρατιωτικών και υλικού επί του πεδίου. Στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας που διεξήχθησαν τα περασμένα χρόνια ανεστάλησαν, με σκοπό την επίσπευση και προώθηση των συνομιλιών μεταξύ της Πιόνγκγιανγκ και της Ουάσινγκτον.

Εντούτοις, η Βόρεια Κορέα χαρακτηρίζει τα γυμνάσια μια «πρόβα πολέμου» και απαντά με πυραυλικές δοκιμές που αποτελούν μια «προειδοποίηση» προς τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Η KCNA δεν παρείχε λεπτομέρειες για τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν χθες Σάββατο, τονίζοντας ότι ο Κιμ εξέφρασε «μεγάλη ικανοποίηση» με το αποτέλεσμα της δοκιμής.

Σύμφωνα με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους, πρόκειται για δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βελληνεκούς που εκτοξεύτηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου από την βορειοανατολική Βόρεια Κορέα και διένυσαν απόσταση περίπου 400 χλμ προτού πέσουν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Αμερικανοί εμπειρογνώμονες στο Κέντρο James Martin της Καλιφόρνια τόνισαν ότι στις φωτογραφίες που δημοσίευσε το KCNA φαίνεται ένας νέος τύπους βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς.

Σε μια ξεχωριστή ανακοίνωση που δημοσίευσε το KCNA, ένας ανώτερος Βορειοκορεάτης διπλωμάτης ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ενδοκορεατικές συνομιλίες εκτός αν οι σύμμαχοι τερματίσουν τα στρατιωτικά τους γυμνάσια που εξακολουθούν να παραμένουν «επιθετικού χαρακτήρα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που επανειλημμένως υποβαθμίζει τη σημασία των πρόσφατων πυραυλικών δοκιμών της Πιόνγκγιανγκ, αποκάλυψε χθες το περιεχόμενο της «υπέροχης» επιστολής που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα από τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, τονίζοντας ότι Κιμ παραπονέθηκε για τα «γελοία και ακριβά» γυμνάσια και πως θα ήθελε να συναντηθούν και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μόλις τελειώσουν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. «Βιάζομαι να συναντήσω τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο κοντινό μέλλον!», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.