Κλείσιμο

Εργαζόμενοι της πυρηνικής υπηρεσίας οι νεκροί από την έκρηξη στην Ρωσία

Πέντε υπάλληλοι της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας της Ρωσίας, της Rosatom, έχασαν την ζωή τους λόγω της έκρηξης που σημειώθηκε χθες στο κέντρο στρατιωτικών δοκιμών στην περιοχή του Αρκανγκέλσκ.

Η ανακοίνωση της Rosatom συνιστά την πρώτη επιβεβαίωση από την πλευρά των ρωσικών Αρχών πως η πυρηνική υπηρεσία εμπλέκεται στο δυστύχημα.

Η υπηρεσία απέδωσε το περιστατικό σε δοκιμές που αφορούσαν σύστημα προώθησης και περιελάμβαναν ισότοπα, στοιχεία που πιθανώς παραπέμπουν σε ανάπτυξη πυραύλων.

Η έκρηξη προσωρινά αύξησε απότομα τα επίπεδα ραδιενέργειας στην κοντινή πόλη Σεβεροντβίνσκ, όπως ανακοίνωσαν οι δημοτικές Αρχές.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι κάτοικοι του Σεβεροντβίνσκ εφοδιάζονται με ιώδιο, που χρησιμοποιείται για την μείωση των επιδράσεων έκθεσης σε ακτινοβολία.

Ωστόσο, το υπουργείο ’μυνας ανακοίνωσε ότι δεν καταγράφηκαν επικίνδυνες εκπομπές στην ατμόσφαιρα κι ότι το επίπεδο ακτινοβολίας παραμένει φυσιολογικό.

Το δυστύχημα έλαβε χώρα τρεις ημέρες αφότου έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του πυροβολικού προκάλεσε τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων.

Στις 14 Ιουλίου φωτιά σε πυρηνοκίνητο υποβρύχιο απόρρητου σχεδιασμού προκάλεσε τον 14 δεκατεσσάρων ανθρώπων, περιλαμβανομένων παρασημοφορημένων και πολύπειρων αξιωματικών του ρωσικού Ναυτικού.
Πηγή: skai.gr