Ακάρ από κατεχόμενα: Οι γείτονες ας μαζέψουν τα μυαλά τους

Προειδοποίηση στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία ότι πρέπει να «μαζέψουν τα μυαλά τους» έστειλε από τα κατεχόμενα ο υπουργός ’μυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, καθιστώντας παράλληλα σαφές πως οι δεκάδες χιλιάδες τούρκοι στρατιώτες που υπηρετούν στο ψευδοκράτος δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από την Μεγαλόνησο.

Απευθυνόμενος συγκεκριμένα στην νέα ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Ακάρ κάλεσε την Αθήνα να αντλήσει μαθήματα από το παρελθόν και να υιοθετήσει αντικειμενική προσέγγιση ώστε να επιλύσει ζητήματα.

Σημείωσε δε πως η ’γκυρα δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα κι ότι όταν μιλά για ειρήνη δεν πρέπει να παρερμηνεύεται ως ένδειξη αδυναμίας.

Ο κ. Ακάρ ουσιαστικά απέρριψε το αίτημα Αθήνας και Λευκωσίας για απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων και κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων, αναφέροντας πως η φιλοσοφία της τουρκικής πλευράς δεν έχει αλλάξει από το 1974.

«Κύριος στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ύπαρξη και την ασφάλεια των τουρκοκύπριων αδελφών μας, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι μας», είπε, προσθέτοντας πως έως σήμερα η Τουρκία έχει ασκήσει όλες τις υποχρεώσεις της ως εγγυήτρια δύναμη και θα συνεχίσει να το πράττει.

Κατά την πολυήμερη επίσκεψή του στα κατεχόμενα ο κ. Ακάρ συνοδεύεται από πολλούς ανώτατους αξιωματικούς των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων.

Η επίσκεψή του συμπίπτει με την εκτέλεση υποθαλάσσιων γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου από δύο πλωτά γεωτρύπανα της Τουρκίας.

Χθες ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσαν έτοιμοι να συναντηθούν από κοινού με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ώστε να δρομολογηθεί συνέχιση των επίσημων διακοινοτικών διαπραγματεύσεων.
Πηγή: skai.gr