Έτοιμοι για τριμερή συνάντηση με γγ ΟΗΕ δηλώνουν Αναστασιάδης και Ακιντζί

Ένα πρώτο βήμα προς την επανέναρξη των επίσημων διακοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό πραγματοποίησαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των τουρκοκύπριων Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών, που φιλοξένησε την σχεδόν εξάωρη συνάντηση σε ουδέτερο έδαφος, οι δύο ηγέτες δήλωσαν έτοιμοι για τριμερή συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες ώστε να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα.

Η συνάντηση μπορεί να λάβει χώρα κατά την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα αρχίσει τις εργασίες της στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί είχαν «ειλικρινή και εποικοδομητική» συζήτηση, «σε βάθος», για τις βασικές αρχές των διαβουλεύσεων τους. Αποφάσισαν να συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε να οριστικοποιηθούν οι όροι αναφοράς που θα οδηγήσουν σε στοχευμένες διαπραγματεύσεις για την διευθέτηση του Κυπριακού.

Ο διάλογος θα συνεχιστεί υπό την καθοδήγηση της Τζέιν Χολ Λουτ, ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχουν ήδη συμφωνηθεί και υλοποιηθεί, όπως η σύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων και η κάλυψη δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Επαναβεβαίωσαν ακόμα την δέσμευσή τους να εντατικοποιήσουν την εργασία των Τεχνικών Επιτροπών για πού εξετάζουν μέτρα βελτίωση της καθημερινότητας.
Πηγή: skai.gr