Ιταλία: Πρόταση μομφής από Σαλβίνι, ρυθμιστής ο Ματαρέλα

Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι κατέθεσε πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης συνασπισμού όπου συμμετέχει, με στόχο την ταχεία προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ιταλία.

«Όσοι χρονοτριβούν βλάπτουν την χώρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα, το οποίο είναι ο μικρός κυβερνητικός εταίρος με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών του 2018, όμως έκτοτε έχει ενισχυθεί δραστικά και πλέον αναδεικνύεται μακράν πρώτο κόμμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Η πρόταση δυσπιστίας θα κατατεθεί στην Γερουσία, άνω σώμα της Βουλής, καθώς ο πρόεδρός της έχει την εξουσία να ανακαλέσει το κοινοβούλιο από τις θερινές διακοπές του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο ο κ. Σαλβίνι θέλει τον προγραμματισμό εκλογών τον Οκτώβριο.

Καθοριστικός παράγοντας στην προσπάθεια του κ. Σαλβίνι να ρίξει την συγκυβέρνηση με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο μοναδικός που έχει την εξουσία να διαλύσει την Βουλή και να προκηρύξει προσφυγή στις κάλπες.

Εάν η πρόταση μομφής εγκριθεί ο κ. Ματαρέλα κανονικά θα συμβουλευτεί τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να διαπιστώσει εάν είναι δυνατό να σχηματιστεί εναλλακτική συμπολιτευόμενη πλειοψηφία. Μόνον εάν αυτή η προσπάθεια αποτύχει δύναται να προγραμματίσει εκλογές σε ορίζοντα δύο μηνών.

Η ρήξη ανάμεσα στην Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια κορυφώθηκε το προηγούμενο διήμερο, όταν ο μεγάλος εταίρος καταψήφισε την πρόταση που στήριζε ο κ. Σαλβίνι για κατασκευή ταχείας σιδηροδρομικής σύνδεσης ανάμεσα στο Τορίνο και την Λυόν, στην Γαλλία.

Ήταν το αποκορύφωμα αλλεπάλληλων διαφωνιών ανάμεσα στους δύο εταίρους για πλήθος φορολογικών και πολιτικών ζητημάτων. Η σχέση ανάμεσα στους δύο εταίρους επιδεινώθηκε απότομα αφότου η Λέγκα επικράτησε με διαφορά στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε επέκρινε έντονα τον κ. Σαλβίνι, λέγοντας πως θα πρέπει να δικαιολογήσει τις πράξεις του. Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο δήλωσε έτοιμος για εκλογική αναμέτρηση, όμως προειδοποίησε τον αρχηγό της Λέγκας πώς να τιμωρηθεί από τον λαό για την συμπεριφορά του.

Το ιταλικό χρέος υφίσταται πιέσεις σήμερα, λόγω της ανησυχίας των αγορών για νέα κρίση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Παρά την υποστηρικτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η απόδοση του 10ετούς ομολόγου επιδεινώθηκε κατά περίπου 15%, σκαρφαλώνοντας στο 1,77% λίγο πριν τις 14:00 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με δεδομένα του πρακτορείου Bloomberg.
Πηγή: skai.gr