Μητσοτάκης: Δεν αφήνουμε ούτε μία μέρα να πάει χαμένη

0
«Έχουμε αποδείξει ότι δεν αφήνουμε ούτε μία μέρα να πάει χαμένη στην προσπάθειά μας να οδηγήσουμε την Ελλάδα στο φωτεινό μέλλον που μας αξίζει», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας το στίγμα των πρώτων 30 ημερών της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ.

Ο πρώτος μήνας της νέας κυβέρνησης, που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, περιλαμβάνει σειρά δράσεων και αποφάσεων επί αρκετών σημαντικών ζητημάτων.

Συγκεκριμένα, αυτές τις 30 ημέρες, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προχώρησε στη στελέχωση των Γενικών Γραμματειών, αντιμετώπισε έκτακτες καταστάσεις όπως η θεομηνία στη Χαλκιδική και ο σεισμός στην Αθήνα, έλαβε αποφάσεις για τους πυρόπληκτους στο Μάτι, λειτούργησε δοκιμαστικά τον αριθμό 112 στη Σύρο και μέχρι τέλος του χρόνου προγραμματίζει την πλήρη λειτουργία του, ενώ πέρασε από τη Βουλή τρία σημαντικά νομοσχέδια: Το πρώτο αφορούσε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, το δεύτερο ήταν για το επιτελικό κράτος και το τρίτο ήταν το διϋπουργικό νομοσχέδιο το οποίο περιελάμβανε διατάξεις όπως αυτή για το πανεπιστημιακό άσυλο, την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, τις ψηφιακές συντάξεις και τη διανομή των φαρμάκων για τους βαριά νοσούντες στο σπίτι.

Επιπλέον η κυβέρνηση δρομολόγησε προσλήψεις στο χώρο της δημόσιας ασφάλειας, προχώρησε στη θέσπιση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ανακοίνωσε την πλήρη και αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, μείωσε τον ΦΠΑ για την αγορά κράνους και αναβάθμισε τις λειτουργίες του υπουργείου Οικονομικών με στόχο την περαιτέρω αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου αυτού μήνα, η Ελλάδα δανείστηκε από τις αγορές με επταετές ομόλογο 2,5 δισεκ. ευρώ με το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%, κάτι που για την κυβέρνηση επιβεβαιώνει την αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έχει ήδη επισκεφτεί τα περισσότερα από τα υπουργεία, πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι εκτός συνόρων στην Κύπρο και έχει στον προγραμματισμό του να συναντηθεί με την Καγκελάριο ’γγελα Μέρκελ στο Βερολίνο, να μιλήσει στην 74η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και να πραγματοποιήσει επίσημες επισκέψεις στη Γαλλία και την Ολλανδία.

Επιπρόσθετα, για την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη συγκρότηση της επιτροπής «Ελλάδα 2021» η οποία θα συντονίσει τις εκδηλώσεις εορτασμού που θα γίνουν τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων και οι οποίες θα ξεκινήσουν την 25η Μαρτίου 2021 και θα κορυφωθούν το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς.