Κλείσιμο

Βραζιλία: Η πρώην πρόεδρος Ρουσέφ καταδικάζει τη δήλωση του Μπολσονάρου

Την αντίδραση της κεντροαριστερής πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμας Ρουσέφ προκάλεσε η δήλωση που έκανε ο σημερινός πρόεδρος της χώρας, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, για τον συνταγματάρχη Κάρλους Αλμπέρτου Ούστρα, τον οποίο χαρακτήρισε «εθνικό ήρωα».

Η Ρουσέφ τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι η τοποθέτηση του Μπολσονάρου είναι απαράδεκτη από πλευράς του αρχηγού ενός κράτους το οποίο έχει κυρώσει διεθνείς συμφωνίες που καταδικάζουν τα βασανιστήρια ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

«Είναι πολύ σοβαρό το ότι ο πρόεδρος εξυμνεί έναν διαβόητο βασανιστή και υπερασπίζεται τα βασανιστήρια ως κρατική πολιτική», τόνισε η Ρουσέφ στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ο συνταγματάρχης Κάρλους Αλμπέρτου Ούστρα, που πέθανε το 2015, ήταν επικεφαλής της διαβόητης βραζιλιάνικης υπηρεσίας ασφαλείας και πληροφοριών DOI-CODI, που πρωτοστάτησε στην καταστολή της βραζιλιάνικης αριστεράς. Κατά τη διάρκεια της δίκης του, το 2008, πολλοί αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι επέβλεπε προσωπικά τους βασανισμούς υπόπτων και αντιφρονούντων.

Η Εθνική Επιτροπή Αλήθειας της Βραζιλίας κατέγραψε 45 θανάτους και εξαφανίσεις κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του Ούστρα στη διοίκηση της ασφάλειας του στρατιωτικού καθεστώτος, καθώς και 502 υποθέσεις βασανισμών.

Αλλά για τον Μπολσονάρου, ο Ούστρα «ήταν εθνικός ήρωας, ο οποίος απέτρεψε τον κίνδυνο η Βραζιλία να περιπέσει σε αυτό που θέλει η αριστερά σήμερα». Ο πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας έκανε αυτή τη δήλωση πριν συναντηθεί με τη χήρα του θανόντος στρατιωτικού.

Πρώην λοχαγός των αλεξιπτωτιστών που ενηλικιώθηκε επί δικτατορίας, ο Μπολσονάρου έχει εξυμνήσει επανειλημμένα την κληρονομιά του βραζιλιάνικου στρατιωτικού καθεστώτος και συμπεριέλαβε πολλούς απόστρατους στρατηγούς στην κυβέρνηση που σχημάτισε όταν ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο.

Το 2016, ο Μπολσονάρου αφιέρωσε στον Ούστρα την ψήφο με την οποία τάχθηκε υπέρ της καθαίρεσης της κεντροαριστερής προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ, άλλοτε αντάρτισσας που είχε φυλακιστεί και βασανιστεί επί δικτατορίας.