Συντηρεί σενάρια «συνταγματικής κρίσης» με διακύβευμα το Brexit ο Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον απέφυγε να αποκλείσει την πιθανότητα να παραμείνει στη θέση του ακόμα και αν χάσει μία ψηφοφορία επί πιθανής πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησής του μετά από τις θερινές διακοπές των βουλευτών.
 
Ένα τέτοιο σενάριο έχει χαρακτηριστεί από πολιτικούς αντιπάλους του και πολιτικούς σχολιαστές ως «μεγάλη συνταγματική κρίση».
 
Μέσα στην εβδομάδα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου ανέφεραν πως σύμβουλοι του πρωθυπουργού αποκλείουν την πιθανότητα παραίτησής του πριν από την ημέρα του Brexit στις 31 Οκτωβρίου, ακόμα και αν δε θα έχει πλέον την εμπιστοσύνη της Βουλής των Κοινοτήτων.
 
Ερωτηθείς την Πέμπτη αν θα προκήρυττε εκλογές σε περίπτωση ήττας του σε μια πρόταση μομφής και σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού εναλλακτικής κυβέρνησης, ο κ. Τζόνσον είπε: «Θα φύγουμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, κάτι που είναι αυτό για το οποίο ψήφισαν οι πολίτες αυτής της χώρας. Είναι αυτό για το οποίο ψήφισαν οι βουλευτές και αυτό νομίζω είναι που πρέπει οι κοινοβουλευτικοί αυτής της χώρας να προχωρήσουν και να κάνουν».
 
Σε επόμενη ερώτηση για το κατά πόσο θα ήταν πρόθυμος να αγνοήσει τη βούληση του κοινοβουλίου σε περίπτωση που απέσυρε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε: «Νομίζω ότι οι βουλευτές θα πρέπει να προχωρήσουν με αυτό που επανειλημμένα έχουν υποσχεθεί στους πολίτες αυτής της χώρας. Να υλοποιήσουν την εντολή του 2016 και να φύγουμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου».
 
Βουλευτές της αντιπολίτευσης και του κυβερνώντος κόμματος που αντιτίθενται στο Brexit χωρίς συμφωνία συζητούν την πιθανότητα στήριξης πρότασης μομφής με σκοπό είτε την προκήρυξη εκλογών πριν από την 31η Οκτωβρίου ή το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα ζητήσει νέα αναβολή του Brexit ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.
 
Η εφημερίδα Guardian επικαλείται σήμερα τρεις βουλευτές αυτής της πτέρυγας που λένε ότι εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να κρατήσει ανοιχτή τη Βουλή των Κοινοτήτων κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου που το σώμα δε συνεδριάζει κάθε χρόνο, λόγω των κομματικών συνεδρίων.
 
Ελπίζουν ότι με τον πρόσθετο χρόνο συνεδριάσεων που θα εξασφάλιζαν θα έβρισκαν έναν συμπαγή μηχανισμό αποτροπής του ‘no deal’.
 
Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι οι βουλευτές θα μπορούσαν επίσης να εργαστούν για την άμεση τροποποίηση του νόμου περί Σταθερής Κοινοβουλευτικής Θητείας, ώστε να εξασφαλίσουν τη συντομότερο δυνατή διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ο ισχύων νόμος δίνει ένα περιθώριο 14 ημερών από την επιτυχία μίας πρότασης μομφής μέχρι να προκηρυχθούν εκλογές, αλλά και ευρύτερο χρονικό περιθώριο στον πρωθυπουργό να καθορίσει εκείνος την ημερομηνία των εκλογών.
 
Πάντως τα σχέδια των μετριοπαθών βουλευτών για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα αντικαθιστούσε την κυβέρνηση Τζόνσον φαίνεται να ανατρέπονται από την αρνητική προδιάθεση της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος.
 
Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ σχολίασε το βράδυ της Τετάρτης ότι αν ο Μπόρις Τζόνσον έχανε μία πρόταση μομφής, τότε θα έβαζε τον Τζέρεμι Κόρμπιν «σε ένα ταξί για το Παλάτι» ώστε να ζητήσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα.
 
Πρόκειται για ακόμα ένα σενάριο που σύρει την παραδοσιακά πολιτικά ουδέτερη βασίλισσα Ελισάβετ στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων, καθώς δυνητικά θα καλούταν να επιλέξει ποιος επίδοξος πρωθυπουργός θα δικαιούται να σχηματίσει κυβέρνηση.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο