Συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας απέτρεψε την στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία

Ένα κέντρο κοινών επιχειρήσεων που θα συντονίζει και θα διαχειρίζεται την ζώνη ασφαλείας που σχεδιάζεται στην βόρεια Συρία συμφώνησαν Ουάσινγκτον και ’γκυρα, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο ’μυνας. Το κέντρο κοινών επιχειρήσεων θα βρίσκεται στην Τουρκία και θα δημιουργηθεί το «συντομότερο δυνατόν».  

Ο Τούρκος υπουργός ’μυνας Χουλουζί Ακάρ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η ’γκυρα θέλει η ζώνη ασφαλείας να έχει βάθος περίπου 40 χλμ, και ότι Αμερικανοί και Τούρκοι στρατιώτες από κοινού θα αφοπλίζουν και θα απομακρύνουν τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Ανέφερε ότι οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν και μέτρα για τον επαναπατρισμό των εκτοπισμένων Σύρων. 

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο ’μυνας, απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει ένα «διάδρομο ειρήνης», που θα εγγυάται ότι οι «Σύροι αδελφοί μας μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους». Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να «λάβουν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της ’γκυρας και «στο πλαίσιο αυτό συστήσουν ταχέως ένα κέντρο κοινών επιχειρήσεων στην Τουρκία».

Οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας ήταν πυρετώδεις τις τελευταίες τρεις ημέρες μετά την ευθεία απειλή της ’γκυρας ότι θα προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη προκειμένου να πλήξει τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι είναι σύμμαχοι των Αμερικανών. 

Σχεδόν μετά την έναρξη του συριακού εμφυλίου η πάγια θέση της ’γκυρας ήταν να δημιουργηθεί μία ζώνη ασφαλείας στα βόρεια της χώρας που συνορεύουν με την Τουρκία. Στόχος της ’γκυρας ήταν να είναι σε θέση να ελέγχει την ζώνη ασφαλείας προκειμένου να περιορίσει και να αφοπλίσει τους Κούρδους αντάρτες, καθώς ανησυχεί για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα αυτόνομο κουρδικό κράτος στα νότια σύνορα της. Εάν συγκροτηθεί το κέντρο κοινών επιχειρήσεων ΗΠΑ-Τουρκίας τότε θα πρόκειται για μία σημαντική παραχώρηση των ΗΠΑ προς την ’γκυρα. 

Ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη η επίσημη θέση της Ουάσινγκτον για τις συνομιλίες.