Κλείσιμο

ΗΠΑ: Το νόμο για έλεγχο της οπλοκατοχής καλείται να ψηφίσει ο ΜακΚόνελ

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων καλούν τον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, να επιστρέψει άμεσα στην Ουάσινγκτον, ώστε η Γερουσία να μπορέσει να ψηφίσει νομοθεσία για τον αποτελεσματικό έλεγχο της οπλοκατοχής, μετά τα τραγικά γεγονότα των αιματηρών επιθέσεων του Σαββατοκύριακου, που είχαν ως συνέπεια τον θάνατο τουλάχιστον 31 ανθρώπων, σύμφωνα με το “Politico”.

Η απαίτηση αυτή δημοσιοποιείται καθώς διαφορετικές ομάδες Δημοκρατικών, υπό τους βουλευτές Τομ Μαλινόβκσι (Νιου Τζέρσι) και Βερόνικα Εσκομπάρ (Τέξας) παροτρύνουν το Κογκρέσο να εργαστεί για την κατάρτιση και ψήφιση νομοθεσίας κατά της εσωτερικής τρομοκρατίας.

Σε μία επιστολή προτείνεται επίσης στην Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι να μειώσει την χρονική διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών στα μέλη του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος.

Οι Δημοκρατικοί βουλευτές καλούν τον ΜακΚόνελ να φέρει στην ολομέλεια της Γερουσίας δύο νομοθετικά μέτρα που έχει ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων και τα οποία προβλέπουν την ενίσχυση των προληπτικών ελέγχων στους φακέλους στοιχείων των υποψήφιων αγοραστών όπλων.

Τα δύο νομοσχέδια ψηφίστηκαν από την Βουλή των Αντιπροσώπων τον Φεβρουάριο, με τον ΜακΚόνελ να αρνείται τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας για την ψήφισή τους από την ολομέλεια της Γερουσίας.

Την επιστολή μεταξύ των Δημοκρατικών βουλευτών διένειμε ο Δημοκρατικός βουλευτής Μάικ Τόμσον που προεδρεύει της ειδικής πρωτοβουλίας για την πρόληψη της βίας από την οπλοκατοχή (House Gun Violence Prevention Task Force).

“Η απραξία πρέπει να σταματήσει. Γνωρίζουμε ότι ο έλεγχος των φακέλων σώζει ζωές,” έγραψαν ο ίδιος, αλλά κι άλλοι Δημοκρατικοί στην ίδια επιστολή, σύμφωνα με το σχετικό κείμενο, το οποίο έχει στην κατοχή του το “Politico.”

Ο ίδιος συγκεντρώνει ακόμη υπογραφές για την επιστολή αυτή, με την σχετική προθεσμία να λήγει σήμερα (τοπική ώρα Ουάσινγκτον).

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί την ίδια ώρα που καλούν τον ΜακΚόνελ να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον για την ψήφιση των νομοσχεδίων από την Γερουσία, προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο αντίδρασης στις μαζικές επιθέσεις του Σαββατοκύριακου στο Ελ Πάσο του Τέξας και στο Ντεϊτον του Οχάιο, που έγιναν με διαφορά ωρών. Ο δράστης της επίθεσης στο Ελ Πάσο φέρεται να είχε δημοσιεύσει ένα αντί-μεταναστευτικό μανιφέστο πριν από την επίθεση, χρησιμοποιώντας τους ίδιους χαρακτηρισμούς που έχει χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος Τραμπ.

Στην διάρκεια μιας μακράς τηλεδιάσκεψης που είχαν την Δευτέρα, τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων συζήτησαν για το πως θα μπορούσαν να μειώσουν την διάρκεια των θερινών διακοπών διάρκειας έξι εβδομάδων, ώστε να επιστρέψουν στο Καπιτώλιο για την ψήφιση επιπρόσθετης νομοθεσίας για τον έλεγχο της οπλοκατοχής.

Μερικοί Δημοκρατικοί, μεταξύ αυτών κι ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζέρι Νάντλερ, υποστήριξαν περαιτέρω νομοθετικές ενέργειες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επιτροπή του θα μπορούσε να ψηφίσει κι άλλα νομοσχέδια, που θα είναι απαγορευτικά για την οπλοκατοχή, όπως η απαγόρευση της πώλησης επιθετικών όπλων.

Ωστόσο κάποιοι άλλοι, όπως το ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών Τζιμ Κλάιμπερν, δεν συμφώνησαν με την ιδέα αυτή, δηλώνοντας ότι η καλύτερη στρατηγική είναι η διατήρηση στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της άρνησης του ΜακΚόνελ να δραστηριοποιηθεί για την ψήφιση νομοθεσίας στην Γερουσία, η οποία έχει προηγουμένως ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

“Δεν γνωρίζω ποια επιπρόσθετα νομοσχέδια θα ψηφίσουμε. Νομίζω ότι κάναμε το πρώτο βήμα κι έχουμε ψηφίσει καλή νομοθεσία,” δήλωσε ο Τόμσον την Δευτέρα στην διάρκεια μιας συνέντευξης του, με σαφή αναφορά στα προηγούμενα νομοσχέδια. “Νομίζω ότι η Γερουσία είναι αναγκαίο να κάνει την δουλειά της και να ψηφίσει νομοθεσία,” τόνισε ο ίδιος.

Η Πελόζι ήταν αρχικά αντίθετη στην ιδέα της πρόωρης επιστροφής των βουλευτών κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που έγινε με την κοινοβουλευτική της ομάδα την Δευτέρα, ενώ αργότερα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συνολικής επιστροφής των βουλευτών, ακόμη και μέσα στον Αύγουστο, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Η ίδια είπε στα μέλη της κοινοβουλευτικής της ομάδας ότι πρέπει να έχουν την προσοχή τους στραμμένη στον ΜαΚκόνελ και στην ξεκάθαρη άρνησή του να προωθήσει τα δύο νομοσχέδια για τον έλεγχο της οπλοκατοχής που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων προηγουμένως μέσα στο 2019.

“Ο πρόεδρος κι ο Μιτς ΜακΚόνελ θα πρέπει να αισθανθούν το θυμό του κόσμου [για την κατάσταση αυτή]. Έχουμε μία χρυσή ευκαιρία να σώσουμε ζωές,” τόνισε η Πελόζι στην διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με έναν βοηθό της.

’λλοι Δημοκρατικοί επεσήμαναν από την πλευρά τους, ότι ο ΜακΚόνελ είναι απίθανο να φέρει στην ολομέλεια της Γερουσίας νομοσχέδια που έχουν καταρτίσει και ψηφίσει οι Δημοκρατικοί, ζητώντας την ανάληψη άμεσων ενεργειών από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε μία επιστολή της προς τους Δημοκρατικούς αργότερα προχθές, η Πελόζι άφησε να εννοηθεί το ενδεχόμενο μιας πιθανής ανάληψης δράσης από την Επιτροπή Δικαιοσύνης στην διάρκεια των θερινών διακοπών “για νομοθετήματα πρόληψης της βίας των όπλων, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας προσφυγής σε δικαστήρια, ώστε οι αμερικανικές πολιτείες να υποχρεώνονται να λάβουν δράση κατά της οπλοκατοχής [red flag bill].”

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι έτοιμη για να επιστρέψει και να ψηφίσει νομοθεσία, στην περίπτωση που η Γερουσία μας στείλει ένα τροποποιημένο δικομματικό νομοσχέδιο ή αν κάποιο άλλο νομοσχέδιο είναι έτοιμο για την προώθησή του στην ολομέλεια,” έγραψε η ίδια στην επιστολή αυτή.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ