Κλείσιμο

Σαν σήμερα πριν από 74 χρόνια η ατομική βόμβα «έσβησε» την Χιροσίμα

Εβδομήντα-τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ρίψη της ατομικής βόμβας στην Χιροσίμα της Ιαπωνίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόκειται για την πρώτη και προτελευταία χρήση πυρηνικού όπλου, καθώς τρεις ημέρες αργότερα ακολούθησε ο βομβαρδισμός του Ναγκασάκι.

Τα δύο καταστροφικά πλήγματα συνέβαλαν στην άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας και την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο θέατρο του Ειρηνικού Ωκεανού, αν και ορισμένοι ιστορικοί επισημαίνουν ότι σημαντικός παράγοντας ήταν και η κήρυξη πολέμου από την ΕΣΣΔ και η εισβολή του Κόκκινου Στρατού στην Μαντζουρία.

Στις 6 Αυγούστου του 1945 το βομβαρδιστικό αεροσκάφος «Enola Gay» έριξε την βόμβα ουρανίου «Little Boy» ενώ πετούσε πάνω από την Χιροσίμα. Η έκρηξη έλαβε χώρα περίπου 44 δευτερόλεπτα αργότερα, σε υψόμετρο 580 μέτρων.

Η έκρηξη υπολογίζεται πως είχε ισχύ περίπου 15 κιλοτόνων και κατέστρεψε ολοσχερώς μεγάλο μέρος της πόλης. Μεταγενέστερες φωτογραφίες θυμίζουν σεληνιακό τοπίο, με λιγοστά κτήρια να στέκονται και τα υπόλοιπα ισοπεδωμένα.


’ποψη της Χιροσίμα έναν μήνα μετά τον βομβαρδισμό, στις 5 Σεπτεμβρίου
(AP Photo/Max Desfor)

Ένας δημοσιογράφος στα ερείπια στις 7 Σεπτεμβρίου
(Stanley Troutman/Pool Photo via AP)


Περίπου 140.000 άνθρωποι
εκτιμάται πως έχασαν την ζωή τους από τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα, αν και ο απολογισμός δεν είναι ασφαλής. Πολλά θύματα υπέκυψαν σε διάστημα λίγων μηνών μετά το πλήγμα εξαιτίας των σοβαρών εγκαυμάτων που είχαν υποστεί και των συνεπειών της ραδιενέργειας.

Όπως είθισται, κάτοικοι της πόλης συγκεντρώθηκαν σήμερα στα μνημεία και τα κενοτάφια των νεκρών ώστε να αποδώσουν τιμές.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο δήμαρχος Καζούμι Ματσούι έκανε λόγο για άνοδο του «εγωκεντρικού εθνικισμού» στον κόσμο.

Κάλεσε τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να επισκεφτούν τις βομβαρδισμένες πόλεις, να ακούσουν τα βιώματα των επιζώντων και να θυμηθούν την λογική που επέδειξαν στο παρελθόν οι ηγεσίες των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης ώστε να αποκλιμακώσουν τον πυρηνικό ανταγωνισμό τους.

Η 74η επέτειος από τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα έρχεται τέσσερις ημέρες μετά την οριστική απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από την συνθήκη INF, έναν από τους πυλώνες των προσπαθειών για συρρίκνωση των πυρηνικών οπλοστασίων.

Η συνθήκη, που υπογράφηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 από τον τότε πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν και τον σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, απαγόρευε διμερώς την ανάπτυξη, δοκιμή ή χρήση πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (500 έως 5.500 χιλιομέτρων) που εκτοξεύονται από το έδαφος.

Η Ουάσιγκτον κατηγορούσε επί χρόνια την Μόσχα πως παραβιάζει την συνθήκη, αναπτύσσοντας ένα νέο είδος βαλλιστικού πυραύλου. Το Κρεμλίνο αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες. Τα υπόλοιπα μέλη του NATO υποστήριξαν την αμερικανική θέση.


Ο τύπος βόμβας «Little Boy» που χρησιμοποιήθηκε στην Χιροσίμα
(AP Photo/Files)
Πηγή: skai.gr