Σε έκτακτη ανάγκη η Ινδονησία: Τουλάχιστον 1 νεκρός μετά τον ισχυρό σεισμό

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε χθες στα ανοικτά των νήσων Σουμάτρα και Ιάβα της Ινδονησίας, ενώ περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι παράκτιων περιοχών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προσωρινά καθώς υπήρχαν φόβοι για τσουνάμι, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδονησίας.

Οι αρχές της χώρας εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι μέσα σε μερικά λεπτά μετά το σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών που σημειώθηκε χθες βράδυ (τοπική ώρα). Ο συναγερμός διήρκησε τουλάχιστον δύο ώρες, με τους κατοίκους παράκτιων περιοχών να σπεύδουν σε σημεία με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός και στην πρωτεύουσα Τζακάρτα, με τον κόσμο να βγαίνει πανικόβλητος από πολυώροφα κτίρια.

Στην επαρχία Μπάντεν της Ιάβας, ένας άνθρωπος έχασε ζωή του από καρδιακή ανακοπή και τουλάχιστον άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.

Η υπηρεσία εξήγησε ότι οι κάτοικοι που μετακινήθηκαν σε σημεία με μεγαλύτερο υψόμετρο, μεταξύ των οποίων και 1.000 άνθρωποι που κατέφυγαν στα κυβερνητικά γραφεία της επαρχίας Λαμπούνγκ, επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Λόγω του σεισμού καταστράφηκαν 34 σπίτια και προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές σε δεκάδες άλλα κτίρια, ανακοίνωσε η υπηρεσία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), το επίκεντρο του σεισμού ήταν στον Ινδικό Ωκεανό σε απόσταση περίπου 227 χιλιομέτρων από την πόλη Τελούκ Μπετούνγκ στη Σουμάτρα.

Παρατείνεται η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Τυνησίας Μοχάμεντ Ενακέρ αποφάσισε να παραταθεί για έναν μήνα η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που εφαρμόζεται στη χώρα, μετέδωσε το επίσημο τυνησιακό πρακτορείο ειδήσεων TAP χθες Παρασκευή.

Η παράταση της κατάστασης εξαίρεσης θα διαρκέσει ως την 2α Σεπτεμβρίου, διευκρίνισε ο Ενακέρ.

Ο θανών τέως πρόεδρος Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι είχε παρατείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για έναν μήνα την 5η Ιουλίου.

Τα τελευταία χρόνια, η Τυνησία υπέστη σειρά τζιχαντιστικών επιθέσεων, την ευθύνη για την πλειονότητα των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Τον Ιούνιο, δύο καμικάζι ανατινάχθηκαν σε αλλεπάλληλες επιθέσεις στο κέντρο της Τύνιδας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας αστυνομικός και να τραυματιστούν άλλοι οκτώ άνθρωποι.

Το πρακτορείο «ειδήσεων» ’μακ, όργανο προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ανέφερε ότι οι επιθέσεις αυτές είχαν στόχο τις τυνησιακές δυνάμεις ασφαλείας και τις διέπραξαν «στρατιώτες του χαλιφάτου».

Ο πρόεδρος Εσέμπσι απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών την 25η Ιουλίου, πέντε μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία του.

Μετά τον θάνατο του Εσέμπσι, ο ως τότε πρόεδρος του τυνησιακού κοινοβουλίου Ενακέρ ορκίστηκε και ανέλαβε υπηρεσιακός πρόεδρος της Τυνησίας ως τη διεξαγωγή εκλογών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ