Κλείσιμο

Χώρα πύλη

Η Ελλάδα δεν αποτελεί σημαντική χώρα παραγωγής παράνομων ναρκωτικών ουσιών, αν και παρατηρείται ελαφρά αύξηση στην καλλιέργεια μαριχουάνας για την εσωτερική αγορά, αναφέρει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τη Στρατηγική Ελέγχου του Διεθνούς Εμπορίου Ναρκωτικών, στην οποία γίνεται λόγος για σημαντικά αποτελέσματα της συνεργασίας αμερικανικών και ελληνικών υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών με την κατάσχεση 100.000 δισκίων ναρκωτικών ουσιών MDMA το Μάιο του 2006 (σε συνεργασία με τις αρχές της Αυστραλίας), και την αποδιάρθρωση δικτύου διακίνησης κοκαΐνης (σε συνεργασία με τις αρχές της ΠΓΔΜ).

Στην έκθεση αναφέρονται ποσότητες διαφόρων παράνομων ναρκωτικών ουσιών που κατασχέθηκαν στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2006, σε σχέση με τις οποίες συνελήφθησαν 6.809 άτομα. Γίνεται επίσης, αναφορά σε μείωση των ρυθμών διακίνησης ναρκωτικών στα ελληνοτουρκικά σύνορα που αποδίδεται και σε ελέγχους οχημάτων με ακτίνες Χ στην τουρκική πλευρά, ενώ αναφέρεται διακίνηση ηρωίνης και κοκαΐνης από νιγηριανές εγκληματικές οργανώσεις μέσω του αεροδρομίου Αθηνών και συχνότερα τώρα, μέσω των νησιών του Αιγαίου από την Τουρκία, με μικρές ποσότητες να καταλήγουν στις ΗΠΑ.

Η περίληψη του κεφαλαίου για την Ελλάδα αναφέρει ότι η χώρα μας συνεχίζει τη συνεργασία της με τις αστυνομικές αρχές γειτονικών χωρών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, με τους επικεφαλής της ελληνικής, αλβανικής και βουλγαρικής αστυνομίας να συναντώνται τακτικά δύο φορές το χρόνο ώστε να συντονίζουν τις ενέργειές τους.

Αν και δεν αποτελεί σημαντική χώρα διακίνησης για ναρκωτικά που κατευθύνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως "χώρα-πύλη" καθώς είναι μέρος του παραδοσιακού "βαλκανικού διαδρόμου" για ναρκωτικά που προέρχονται από χώρες παραγωγής ναρκωτικών στην Ανατολή και κατευθύνονται σε χώρες κατανάλωσης στη Δυτική Ευρώπη.

Η έκθεση επικαλείται αναφορές των ελληνικών Αρχών σύμφωνα με τις οποίες καταχρήσεις και εθισμός στα ναρκωτικά εξακολουθούν να αυξάνονται στην Ελλάδα καθώς μειώνεται η ηλικία κατά την οποία χρησιμοποιούνται ναρκωτικά για πρώτη φορά. 

 Έρευνες της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA) και ομολόγων της ελληνικών υπηρεσιών υποδεικνύουν δραματική αύξηση στον αριθμό και το μέγεθος οργανώσεων διακίνησης ναρκωτικών που ενεργοποιούνται στην Ελλάδα. Η DEA και ελληνικές αρχές διεξήγαγαν μεγάλο αριθμό ερευνών για θέματα ναρκωτικών το περασμένο έτος, με αποτέλεσμα σημαντικές συλλήψεις, κατάσχεση ναρκωτικών και αποδιάρθρωση μεγάλων οργανώσεων διακίνησης ναρκωτικών. Η έκθεση αναφέρει ότι μια από μακρού έρευνα για δικαστική διαφθορά κορυφώθηκε το Νοέμβριο του 2006 όταν αρκετοί δικαστικοί απολύθηκαν, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ή διώκονται.

Αφού τονίζεται ότι η Ελλάδα έχει συνυπογράψει τη Συνθήκη περί Ναρκωτικών του ΟΗΕ του 1988, γίνεται αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της χώρας (εκτεταμένα θαλάσσια και χερσαία σύνορα και πολλά νησιά) που διευκολύνουν τη διακίνηση ναρκωτικών προς τη Δυτική Ευρώπη. Επιπλέον, τονίζεται ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι, όπως αναφέρεται, εμπορικά πλοία αποτελούν τον ασφαλέστερο, γρηγορότερο και πιο φτηνό τρόπο μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από τη Νότιο Αμερική προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Σχετικά με ελληνικές ενέργειες κατά των ναρκωτικών στη διάρκεια του 2006 επισημαίνεται επίσης και η συμμετοχή της Ελλάδας σε σχετικές ενέργειες της Πρωτοβουλίας για Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SECI) και στο περιφερειακό Κέντρο κατά του Εγκλήματος στο Βουκουρέστι.

Σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πολιτική, τονίζεται ότι η Ελλάδα ούτε ενθαρρύνει ούτε διευκολύνει την παράνομη παραγωγή ή διακίνηση ναρκωτικών, ψυχοτροπικών φαρμάκων ή άλλων ελεγχομένων ουσιών ή το "ξέπλυμα" των παρανόμων εσόδων. Ωστόσο, αναφέρει η έκθεση, αξιωματικοί και εκπρόσωποι των ελληνικών υπηρεσιών δίωξης γενικά έχουν χαμηλή εκπαίδευση, χαμηλούς μισθούς, χαμηλή κοινωνική εκτίμηση, ενώ δουλεύουν πολύ. Παρά το γεγονός ότι η ατμόσφαιρα αυτή δυνητικά εκτρέφει διαφθορά, το επίπεδο διαφθοράς σε υπηρεσίες δίωξης είναι σχετικά χαμηλό σε σχέση με ζητήματα ναρκωτικών, σημειώνει η έκθεση.

Τέλος, η έκθεση αναφέρεται στις διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες για ζητήματα ναρκωτικών τις οποίες έχει συνυπογράψει η χώρα μας, περιγράφει τον "βαλκανικό διάδρομο" διακίνησης ναρκωτικών, αναφέρει στοιχεία σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα και προγράμματα θεραπείας (ΟΚΑΝΑ) και καταλήγει λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν την περιφερειακή συνεργασία και συντονισμό στην προσπάθεια καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: skai.gr