Κίνα: 12ετή κάθειρξη σε αντιφρονούντα για «αποκάλυψη κρατικών μυστικών»

Ο ιδρυτής μιας κινεζικής ιστοσελίδας, που αποκάλυψε φερόμενες ως παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταδικάστηκε σήμερα σε 12ετή κάθειρξη, μια από τις βαρύτερες ποινές που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν αντιφρονούντα.

Ο Χουάνγκ Τσι κρίθηκε ένοχος για «αποκάλυψη κρατικών μυστικών» ενώ του κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 200.000 γιουάν (26.100 ευρώ), σύμφωνα με ανακοίνωση του δικαστηρίου της Μιανγκγιάνγκ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Ο 56χρονος Χουάνγκ Τσι είναι βετεράνος μεταξύ των αντιφρονούντων στην Κίνα. Έχοντας βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο των αρχών από το 2000, διαχειρίζεται τον διαδικτυακό τόπο "64 Tianwang" --που είναι μπλοκαρισμένος στη χώρα-- για να θυμίζει την αιματηρή καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο την 4η Ιουνίου του 1989 (ένα γεγονός που στην Κίνα είναι γνωστό με την ημερομηνία 6-4).

Ο Χουάγνκ Τσι, του οποίου η υγεία είναι σε άσχημη κατάσταση σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνελήφθη το 2016, λίγο μετά αφού έλαβε το βραβείο RSF-TV5Monde για την ελευθερία του Τύπου.

Ο Χουάνγκ Τσι είχε λάβει το 2004 το βραβείο RSF για τους διαφωνούντες στο διαδίκτυο αφού είχε ήδη καταδικαστεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Ήταν ο πρώτος Κινέζος αντιφρονών που φυλακίστηκε επειδή χρησιμοποίησε το ίντερνετ για πολιτικούς σκοπούς.

Το 2009, καταδικάστηκε εκ νέου, αυτή τη φορά σε τριετή κάθειρξη, αφού κατήγγειλε την κακή κατασκευή των σχολείων που είχαν καταρρεύσει την προηγούμενη χρονιά στον σεισμό της Σετσουάν (87.000 νεκροί και αγνοούμενοι).

Η βαρύτερη ποινή που έχει επιβληθεί σε πολιτικό αντιφρονούντα από την άνοδο στην εξουσία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ ήταν στον Τσιν Γιονγκμίν, που καταδικάστηκε την περασμένη χρονιά για απόπειρα «ανατροπής» της κυβέρνησης σε κάθειρξη 13 ετών.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ