Κλείσιμο

Ενθρονίστηκε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας Νικήτας

Πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας στο δυτικό Λονδίνο η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα.
 
Ο 64χρονος μέχρι πρότινος Μητροπολίτης Δαρδανελίων, γεννηθείς στις ΗΠΑ όπου και ζούσε μέχρι τώρα, εξελέγη πρόσφατα παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως διάδοχος του επί 31 έτη Αρχιεπισκόπου κ. Γρηγορίου, που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.
 
Πλήθος πιστών και επισήμων συγκεντρώθηκε στο ναό για να παραστεί στην τελετή και να αναφωνήσει «άξιος» για το νέο προκαθήμενο της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.
 
Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο νέος Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα σε μία περίοδο που «κλονίζεται ο κόσμος», τονίζοντας ότι μαζί με το νέο του ποίμνιο θα στηρίξει τα σχολεία, τους συλλόγους της παροικίας και πάνω από όλα τη νεολαία, αλλά και τα ιερατεία που έχουν εργαστεί σκληρά επί βρετανικού εδάφους.
 
Εξέθεσε συνοπτικά ορισμένους από τους στόχους της αρχιδιακονίας του, αναφερόμενος μεταξύ άλλων σε μάχη κατά της σύγχρονης δουλείας και της εμπορίας λευκής σαρκός, όπως και στην συνεργασία μεταξύ όλων των χριστιανικών Εκκλησιών, αλλά και μεταξύ όλων των θρησκειών.
 
Ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Ιερά Σύνοδο, όπως και τους εκπροσώπους της ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης. Δήλωσε ότι θα είναι πάντα στο πλευρό τς μαρτυρικής Κύπρου και εξέφρασε την ευχή να δει κατά τη θητεία του το νησί ελεύθερο και ενωμένο.
 
Χαρακτήρισε το Κυπριακό «ζήτημα αλήθειας, δικαιοσύνης, νόμου» και τόνισε ότι ως τέτοιο πρέπει να επικοινωνηθεί στον υπόλοιπο κόσμο. Συμπλήρωσε ότι Έλληνες και Κύπριοι είναι μια οικογένεια.
 
Στη δεξίωση που ακολούθησε ο Σεβασμιώτατος κάλεσε το νέο του ποίμνιο να μοιραστεί την αγάπη του Κυρίου ώστε μαζί του να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της ζωής. «Ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε πολλά», πρόσθεσε. Κάλεσε επίσης τους πιστούς να μην ξεχάσουν τις ρίζες τους, «μία φυλή που γέννησε αγίους και σοφούς».
 
Εξέφρασε δε την πρόθεση να συμβάλει στη δημιουργία μίας πανεπιστημιακής έδρας στη Βρετανία για την ιστορία της Κύπρου και στη διδαχή των νέων να αναγνωρίζουν ως ταυτότητά τους της Ορθοδοξία.
 
Εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Αντώνης Διαματάρης δήλωσε: «Έχω παρακολουθήσει από την προηγούμενή μου θέση του εκδότη και διευθυντή του ‘Εθνικού Κήρυκα’ στη Νέα Υόρκη την πορεία του Αρχιεπισκόπου και μπορώ να δηλώσω ότι πρόκειται για έναν λαμπρό αρχιερέα, ο οποίος διακατέχεται από βαθιά συνείδηση της εκκλησιαστικής του αποστολής αλλά παράλληλα και της εθνικής του.
 
»Θέλω επίσης να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο, για τις επιλογές που έχει κάνει τελευταία, με τον Αρχιεπίσκοπο Νικήτα στην Αγγλία, τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο στην Αμερική, ο οποίος ήδη έχει αφήσει τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις, και τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο, καθώς επίσης και για την αναβάθμιση της Μητροπόλεως Καναδά σε Αρχιεπισκοπία».
 
Στη δεξίωση που ακολούθησε ο κ. Διαματάρης εξήρε το πνευματικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο του Σεβασμιωτάτου, το ήθος του, τις μεγάλες ικανότητές του, την πολύπλευρη προσφορά του στην Εκκλησία της Αμερικής και στην εκεί μεγάλη και εκλεκτή ελληνική κοινότητα.
 
«Είμαι δε βέβαιος ότι θα υπηρετήσετε και το εδώ ποίμνιο με την ίδια επιτυχία και με τις ίδιες αρχές που σας συνοδεύουν καθόλη τη διάρκεια της διακονίας σας», συμπλήρωσε ο Έλληνας υφυπουργός Αποδήμων.
 
Την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Ύπατος Αρμοστής στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης. Στη δική του ομιλία μετέφερε στο Σεβασμιώτατο τις ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού, ανατρέχοντας στην ιστορική συμβολή των Κυπρίων στην εγκαθίδρυση της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στη Βρετανία. Χαρακτήρισε την εκλογή του στην κεφαλή της Αρχιεπισκοπής «ορόσημο» για την παροικία.
 
Ο εφησυχάζων Αρχιεπίσκοπος κ. Γρηγόριος, ο οποίος δεν κατάφερε να παραστεί στη δεξίωση λόγω ασθενείας, έστειλε τα συγχαρητήριά του και τις ευχές του στο διάδοχό του.
 
Παρόντες στην τελετή ενθρόνισης ήταν επίσης ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ιρλανδία Αικατερίνη Σιμοπούλου, ο Μητροπολίτης Πάφου, η Επίσκοπος του Λονδίνου, άλλοι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Αγγλίας και άλλων χριστιανικών δογμάτων, η δήμαρχος του Γουέστμινστερ Ρουθ Μπους, ο Βρετανός βουλευτής κυπριακής καταγωγής Πάμπος Χαραλάμπους και εκπρόσωποι πρεσβειών άλλων ορθοδόξων χωρών.


Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο