Συνεχή αύξηση των γερμανικών αμυντικών δαπανών θέλει η δελφίνος της Μέρκελ

Υπέρ της αύξησης των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας έως ότου να πετύχει τον στόχο του NATO τάχθηκε η νέα υπουργός ’μυνας ’νεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, εγείροντας ανησυχίες για έναν ακόμα γύρο ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων.

Η κ. Κραμπ-Κάρενμπαουερ, που θεωρείται πιθανότερη διάδοχος της ’νγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως θα επιμείνει σε «αξιόπιστες και συνεχείς» αυξήσεις του αμυντικού προϋπολογισμού ώστε το Βερολίνο να πετύχει τον στόχο που έχει θέσει το NATO σε βάθος χρόνου.

To 2014, στην σύνοδο της Ουαλίας, οι ηγέτες των κρατών-μελών της Συμμαχίας έθεσαν ως στόχο να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 2% του ΑΕΠ σε βάθος δεκαετίας – αν και από την διατύπωση της διακήρυξης ο στόχος δεν είναι δεσμευτικός.

Η Γερμανία έχει ήδη παραδεχτεί πως δεν θα καταφέρει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα κι έχει γίνει επανειλημμένα αντικείμενο έντονης κριτικής από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

Η τοποθέτηση της Κραμπ-Κάρενμπαουερ προκάλεσε την ενόχληση των Σοσιαλδημοκρατών, εταίρων στην κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ, οι οποίοι θεωρούν τον NATOϊκό στόχο άτοπο και αυθαίρετο.

Ο υπηρεσιακός επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών υπενθύμισε αιχμηρά στην νέα υπουργό πως ο προϋπολογισμός ελέγχεται από την Βουλή, κι όχι από κάποια συμμαχία ή διεθνή οργανισμό.
Πηγή: skai.gr