Βρετανία: Τα μέλη της κυβέρνησής του επιλέγει ο Μπόρις Τζόνσον

Τα πρόσωπα που θα συνθέτουν το νέο υπουργικό συμβούλιο επιλέγει ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος το απόγευμα θα μεταβεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Στη συνέχεια θα μιλήσει έξω από την πόρτα με τον αριθμό 10 στην Ντάουνινγκ Στριτ με τους πολιτικούς αναλυτές να αναμένουν με ενδιαφέρον τα όσα θα πει για το σχέδιό του για το Brexit και για το πώς θα επιχειρήσει να ενώσει τη διαιρεμένη Βρετανία.

Θα έχει προηγηθεί η υποβολή παραίτησης από την Τερέζα Μέι προς τη βασίλισσα Ελισάβετ και πιθανότατα μια δική της αποχαιρετιστήρια δήλωση έξω από την πρωθυπουργική κατοικία.

Πηγές προσκείμενες στο νέο πρωθυπουργό έχουν πει ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχει αυξημένο αριθμό γυναικών και αριθμό ρεκόρ υπουργών και υφυπουργών από τις διάφορες εθνικές κοινότητες της χώρας. Αναμένεται επίσης και η αξιοποίηση στελεχών της νεότερης γενιάς του Συντηρητικού Κόμματος που στήριξαν τον κ. Τζόνσον στην κούρσα διαδοχής της κ. Μέι.

Ο πρώτος διορισμός έγινε χθες Τρίτη, και αφορούσε τον υπεύθυνο για την κομματική πειθαρχία. Πρόκειται για τον μετριοπαθή Remainer Μαρκ Σπένσερ, μια κίνηση που εκλήφθηκε ως πρόθεση του πρωθυπουργού να δείξει πως θέλει να επανενώσει το Συντηρητικό Κόμμα.

Δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο αντίπαλος του Μπόρις Τζόνσον για την πρωθυπουργία Τζέρεμι Χαντ, υπουργός Εξωτερικών μέχρι σήμερα, αρνήθηκε την προσφορά να γίνει υπουργός ’μυνας, θεωρώντας την υποτιμητική. Αυτό αφήνει μετέωρο τον κ. Χαντ, καθώς ο κ. Τζόνσον φέρεται να επιθυμεί να τοποθετήσει στα κορυφαία υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Εσωτερικών άτομα της εμπιστοσύνης του.

Για το υπουργείο Οικονομικών ακούγονται τα ονόματα του μέχρι σήμερα υπουργού Εσωτερικών Σάτζιντ Τζάβιντ και της γραμματέως του υπουργείου Οικονομικών Λιζ Τρας.

Για το Foreign Office έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα: η κα Τρας, η υπουργός ’μυνας Πένυ Μόρντοντ, ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ, ο πρώην υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, χωρίς κάποιο ξεκάθαρο φαβορί.

Στο υπουργείο Εσωτερικών πιστεύεται ότι θα τοποθετηθεί η πρώην υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Πρίτι Πατέλ, από τα πιο σκληροπυρηνικά στελέχη των Συντηρητικών ως προς το Brexit. Είναι μία από τους 28 βουλευτές των Τόρις που καταψήφισαν και τις τρεις φορές τη Συμφωνία Αποχώρησης μεταξύ της Τερέζα Μέι και της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι το ‘no deal’ είναι καλύτερη επιλογή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι αργά απόψε θα έχουν γίνει γνωστοί έως και 12 από τους νέους υπουργούς, με τους υπόλοιπους διορισμούς να ανακοινώνονται αύριο και τις επόμενες ημέρες.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο