Βρετανία: Συνεχίζει την παροχή εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τζόνσον το DUP

Τη διατήρηση της συμφωνίας παροχής εμπιστοσύνης και στήριξης οικονομικών νομοσχεδίων προς το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα μετά από την επικράτηση του Μπόρις Τζόνσον στη μάχη διαδοχής της Τερέζα Μέι, επιβεβαίωσε η ηγέτιδα του Ενωτικού Δημοκρατικού Κόμματος Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) Αρλίν Φόστερ.

«Μίλησα με τον Μπόρις Τζόνσον και τον συνεχάρην για την ανάδειξή του σε ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος. Συζητήσαμε τις κοινές μας επιδιώξεις για ενδυνάμωση κάθε μέρους της Ένωσης, για διασφάλιση της εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του 2016 και για να δούμε την αποκεντρωμένη κυβέρνηση να αποκαθίσταται στη Βόρεια Ιρλανδία. Η συμφωνία εμπιστοσύνης και παροχής στήριξης μεταξύ του Συντηρητικού Κόμματος και του DUP παραμένει», δήλωσε η κα Φόστερ, προαναγγέλλοντας μία επανεξέταση των κοινών πολιτικών προτεραιοτήτων των δύο κομμάτων τις επόμενες εβδομάδες.

Η στήριξη των δέκα βουλευτών του DUP προς τον κ. Τζόνσον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πιο κρίσιμη από ποτέ, καθώς ακόμα και με τη στήριξη του βορειοϊρλανδικού κόμματος η πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή των Κοινοτήτων των συνολικά 650 εδρών είναι της τάξης μόλις των δύο εδρών.

Για τον καθορισμό των βουλευτικών ισορροπιών εξαιρούνται τα τέσσερα μέλη του προεδρείου της Βουλής των Κοινοτήτων (δύο Συντηρητικοί και δύο Εργατικοί βουλευτές) που παραδοσιακά δεν ψηφίζουν και οι επτά βουλευτές του Σιν Φέιν που απέχουν από τα καθήκοντά τους στο Γουέστμινστερ.

Το κόμμα του κ. Τζόνσον έχει 310 βουλευτές μετά από τη χθεσινή αποπομπή από το κόμμα του κατηγορουμένου για τρία αδικήματα σεξουαλικης φύσης βουλευτή Τσάρλι Έλφικ, επομένως βασίζεται στους δέκα του DUP για την έγκριση νομοσχεδίων.

Εφόσον επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά που θέλουν την κενή έδρα στην περιφέρεια Brecon and Radnorshire να καταλήγει στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες στις εμβόλιμες εκλογές της επόμενης εβδομάδας, η λειτουργική πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή θα πέσει στη μία έδρα, δηλαδή θεωρητικά θα αρκεί ένας κυβερνητικός βουλευτής να αντιταχθεί σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης για να χαθεί η δεδηλωμένη.

Εν τω μεταξύ, στον πρώτο επιβεβαιωμένο διορισμό στη νέα κυβέρνηση, ο Μπόρις Τζόνσον επέλεξε τον βουλευτή Μαρκ Σπένσερ για τη θέση του υπευθύνου της τήρησης της κομματικής πειθαρχίας. Ο κ. Σπένσερ θεωρείται μετριοπαθής πολιτικός, πιο κόντρα στην πτέρυγα των Remainers παρά των Brexiteers.

Κάποιες πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργικό συμβούλιο θα μπορούσε να απαρτίζεται από Brexiteers κατά τα 2/3 και από Remainers κατά το 1/3 σε μια προσπάθεια να αλλάξει μεν η κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής στο Brexit αλλά χωρίς να υπάρξει διάσπαση.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο