Εν αναμονή της αναγγελίας του νέου πρωθυπουργού η Βρετανία

«Όλα είναι ανοιχτά», είπε προσπαθώντας να αποφύγει τις κάμερες το πρωί ο επικρατέστερος νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος για το νέο ηγέτη του κόμματος και νέο πρωθυπουργό θα ανακοινωθεί γύρω στο μεσημέρι.

Όλα τα προγνωστικά δίνουν άνετη επικράτηση του Μπόρις Τζόνσον έναντι του Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος το πρωί δήλωσε «αισιόδοξος», προσθέτοντας «ποιος ξέρει τι πρόκειται να συμβεί;»

Μετά από την ανακοίνωση του αποτελέσματος αναμένεται μία σχετικά σύντομη πρώτη τοποθέτηση από το νικητή. Εφόσον κερδίσει, ο κ. Τζόνσον αναμένεται να μιλήσει αργότερα το απόγευμα στα μέλη της Επιτροπής 1922, που εκπροσωπεί τους βουλευτές των πίσω εδράνων του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο νικητής θα μεταβεί αύριο Tετάρτη το απόγευμα στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ, λίγη ώρα μετά από την επίσημη υποβολή  παραίτησης από την Τερέζα Μέι.

Εφόσον νικητής είναι ο κ. Τζόνσον θα πρέπει σήμερα ή αύριο το πρωί να αναμένονται οι παραιτήσεις τουλάχιστον τριών υπουργών που έχουν διαφωνήσει με την προθυμία του τέως υπουργού Εξωτερικών να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ δίχως συμφωνία.

Συγκεκριμένα, τις παραιτήσεις τους έχουν προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκωκ και ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο